Közélet

2007.06.23. 11:34

A viharok súlyos károkat okozhatnak a gazdáknak

Az utóbbi időben lehullott csapadék inkább használt, mint ártott a kalászosoknak — állította megyénk vezető falugazdásza.

SZOLJON

Szatmári Géza szerint ugyan a növények fejlődését érdemben már nem befolyásolta, ám a szemeket telítettebbé tette az eső. Igaz, szeszélyes területi eloszlásban és mértékben, hiszen akadt olyan tábla, ahol több tíz milliméternyi volt a mért csapadék különbsége. Persze a betakarítás szervezését is ehhez kellett igazítaniuk a gazdálkodóknak.

Komolyabb fennakadást azonban sehol sem okozott a nedvesebb idő. Sőt, az aratás összességében szűk három héttel előrébb tart, mint általában. Az őszi árpával a hét végén várhatóan végeznek is — tájékoztatott a szakember. Itt a termésátlag szélsőséges értékek: 0,8 - 5 tonna/ha között váltakozik. Valamivel kiegyenlítettebbnek tűnik a búza. A gyengébb adottságú területeken Mesterszállás, Törökszentmiklós és Besenyszög térségében már ennek betakarítása is megkezdődött.

Az eddig levágott mennyiség három tonnát adott hektáronként. Összességében azonban 3,5 tonnát megközelítő, azaz közepes termésátlagra van kilátás. Már ha nem válnak be az időjósok fenyegetései. A beígért heves viharok ugyanis komoly károkat tehetnek a kenyérgabonában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!