Közélet

2007.06.18. 09:58

Bonyodalmak a babakötvény körül

A szülők egy része más megtakarítási formát választ, a számlanyitással járó nehézkes ügyintézés miatt.

SZOLJON

— Idén januárban született a gyermekem, közel négy hónapba telt, amíg beszereztem a szükséges iratokat. Amikor sikerült eljutnom a bankba, hazazavartak. Arra hivatkoztak, hogy csak az nyithat számlát, aki családi pótlékra jogosult — panaszkodott Riess Péter, újdonsült apuka. — Mivel nálunk a feleségem az, aki kapja az ellátást, hiába vittem a nejemtől származó két tanús meghatalmazást, nem fogadták el. Ezek után csodálkoznak, hogy kevesen veszik igénybe ezt a fajta kötvényt. — Kovácsné Lénárt Helgát, szolnoki bankfiókvezetőt kérdeztük.

— Az irányadó jogszabályok valóban előírják, hogy számlanyitáskor a szülőnek nyilatkoznia kell, hogy a családi pótlékot a nevére folyósítják. Mivel nem kívánunk törvénysértésbe bocsátkozni, nem fogadhatjuk el még a két tanús meghatalmazást sem.  A babakötvény lényege az, hogy a gyermek, születésekor alanyi jogon járó kötvényt kap az államtól, amit kamatostól felvehet, amint nagykorúvá válik. A 2007-ben született babák részére ez az összeg 42 ezer 500 forint.

— Fogalmam sincs melyik bankot válasszuk és hogy mit jelent a ''sávos'' vagy ''küszöbös'' kamatozás — mondta egy anyuka. — A kincstárral szerződött bankok közül a szülő tetszőlegesen választhat, hogy melyik hitelintézetben nyitja meg a gyermek nevére szóló Start-számlát. Arról is szabadon dönthet, hogy milyen befektetési tevékenységet — bankbetétet, állampapírt, továbbá tőke -vagy hozamgarantált befektetési jegyet — választ — tudtuk meg az egyik bank munkatársától. — Számlanyitáskor szükséges magunkkal vinnünk a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, adószámát, lakcímkártyáját és igazolást a Magyar Államkincstártól (MÁK), hogy családi pótlékban részesülünk.

Kevesen tudják, hogy Start-számla nélkül is hozzá lehet jutni a program által nyújtott állami támogatáshoz. Ebben az esetben viszont a szülő nem szólhat bele abba, hogy milyen eszközökben kamatozik gyermeke megtakarítása. A MÁK a születést követően automatikusan kincstári számlát nyit a gyermek nevére. Ezen az állami támogatást, kamatot tartják nyilván. Ha a szülő később mégis megnyitja a Start-számlát, a Kincstár az addig összegyűlt összeget átutalja. (Amennyiben egyáltalán nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor a gyermek 18 éves korában, a kincstári számláról kapja meg a neki járó összeget.) A rászorulóknak (akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek vagy szociálisan egyébként rászorultak) 42-42 ezer forintot utal az állam a gyermek 7 és 14 éves korában. A rokonok és ismerősök évi 120 ezer forinttal növelhetik a számla betétjeit. Abban az esetben, ha egy fillérrel sem gyarapítják az állam által letett összeget, 18 éves korában 350 ezer forintot vehet föl a gyermek. Ezt az összeget azonban csak felsőfokú tanulmányokra, lakhatási problémák esetén vagy vállalkozás elindítására használhatja. Ezzel szemben, ha a Start-számláról veszi le a nagykorú a pénzt, fordíthatja azt a gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére vagy jogszabályban meghatározott más célra is. Az erre a számlára fizetett állami támogatás és a számlán levő összeg hozama mentes minden illetéktől, adótól és járuléktól.

— A kedvezményezettnek hogyan kell igazolnia a felhasználás célját a pénz kivételénél ? — kérdezte egy szülő. — Hiszen amennyiben nem az előirányzott célokra használja fel a pénzt, adót kell utána fizetni. Mennyit fog érni ez az összeg, mire a lányom betölti a tizennyolcadik évét ? — Nem kapott rá választ a mai napig sem. Ehhez ugyanis végrehajtási rendelet kellene, amit a kormány nem fog kiadni egyhamar, hiszen az első kötvények 17 év múlva járnak le. Jogos a kérdés, hogy mit ér majd ez az összeg, de az is tény, hogy ez a kis segítség is döntő fontosságú lehet valakinek. Mindenesetre ez az egyszeri támogatás gesztus értékű, és nem helyettesíti a gyermekek jövőjéről való szülői gondoskodást.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!