Közélet

2007.06.06. 13:57

Falun sokkal többet kell dolgozni

Mindenfelé hallom, olvasom, hogy a vidéki falvak, községek a lakóikkal együtt öregednek. A fiatalok általában hátat fordítanak szüleiknek, és városi, panel életformát vesznek fel.

SZOLJON

Ami olyasmit jelent, hogy a munka után behúzódnak a négy fal közé. Mivel  sem veteményes kert, sem baromfiudvar, de telek sincs, ez az életforma jóval sivárabb. Leegyszerűsödnek a tennivalók: időtöltésre marad a tévé, az újság, és az összezártság közelsége miatt gyakoribbak az összezördülések is.

Jönnek a fiatalok!

A legújabb statisztikai adatok szerint Tiszaszentimrét összesen 2 ezer 409-en lakják. A lélekszám enyhén fogy. Érdekes, hogy a hosszan elnyúló porták miatt egyre több holland vesz itt házat és lel otthonra. Ami a különböző korosztályokat illeti, a 0-5 évesekből is van 113, a 6-13 év közöttiek száma 256, 14-17 évesek 138-an élnek itt. Legnépesebb a 18-51 éves korosztály, ők összesen 1 ezer 189-en vannak. Ami pedig a 20-30 év közöttieket illeti, ők 349-en élnek a faluban. Azért nyolcvan éves vagy e feletti is akad összesen 100. Érdekes jelenség, hogy egyre több fiatal tér ide lakni. Köztük olyanok, akik máshonnan költöztek ide, meg olyanok is, akik itt nőttek fel és hosszabb-rövidebb kitérő után visszataláltak, találnak. Mert itt élnek a szülők, testvérek, a rokonság, a korábbi osztálytársak közül sokan.

Mi most ennek az ellenkezőjét kutattuk Tiszaszentimrén. Olyan fiatal párokat kerestünk fel, akik Budapestet, Egert, Debrecent cserélték fel az itteni életformával. Vajon mi vezette őket döntésükben?
Ladányi Valéria férjezett, két csodálatos apróság: egy kisfiú és egy kisasszony édesanyja. A párja rendőr.
— Szolnokon érettségiztem a Tiszapartiban, és mivel jól tanultam, bekerültem Debrecembe az agrárra. 2002-ben diplomáztam, de akkor nem volt munka itthon. Pesten bírtam elhelyezkedni. Egymás után három albérletet is megismertem. Általában 25 ezer volt a lakbér, és többen laktunk egy otthonban. A földhivatalban helyezkedtem el, és sokmilliós köztisztviselői hitelből sikerült vennem egy panel lakást. Hogy visszajöttünk ide, Szentimrére, annak több oka van. Itt születtünk, a páromat évek óta ideköti a munkája, focizott is a csapatban. Aztán én is untam az állandó lépcsőzést, rohanást. Világéletemben olyan kertes házra vágytam, ahol a gyerekek szabadon játszhatnak. Itt ez megvan. Mivel a faluban aligha lesz szükség agronómusra, elkezdtem a pénzügyi, számviteli főiskolát. Mert arra a végzettségre szükség lesz pár év múlva. Igaz, a két kicsi miatt most évhalasztást kérem. Ami a szórakozást illeti: itt a család. Aztán pecázni is szeretünk, kocsit is vettünk, így Füred, a nagy boltok sincsenek messze. Eddig nem bántam meg a cserét, és ha később lesz munkahelyem, jó döntésnek tartom.

Kissné Gazdag Éva is még innen a harmincon, de már több szakmával is rendelkezik.
— Voltam vállalkozó Debrecenben, és albérletben laktam. A párom meg Pesten dolgozott, és a különélés, állandó utazgatás elvitte a keresetünket. Ráadásul a szülők is messze voltak, nem segíthettek. 2004-ben esküdtünk, és a párom rögtön el tudott helyezkedni. Most tűzoltó. Én meg bolti eladó voltam, szóval kereskedő lettem. Sajnos, az első kisbabánkat elveszítettük, most a másodikkal, mint veszélyeztetett terhes, táppénzen, otthon vagyok.
— Mennyi a bevétel?
— Százötvenezer körüli. De a párom mással is foglalkozik, hiszen van hat hízónk, tizenkilenc süldőnk, húsz birkánk, két anyakocánk. A férjem mindig állította: meglátod, falun többet kell dolgozni, de több mindene is van az embernek. Ez így  igaz, mert azóta megvettük a lakást, kifizettük, sőt kocsink is lett. Érdekes, amíg Debrecenben laktam, nem maradt pénz például színházra. Most, hogy Szentimrén élek, eljutunk a szolnoki, debreceni színházba is. Vannak barátaink, velünk szoktak bográcsolni. Szóval, nekem nem hiányzik a pénztelen, nagyvárosi élet.

Rékási Szilvia ma Bari Tamásné. Kiskörei, korábban egy varrodában dolgozhott, a férje ács-állványozó. Laktak Egerben, Kiskörén. Ma a feleség otthon két apróságot nevel.
— Nem tetszett a bezártság, a szűk panelben az élet. Itt olcsón, 850 ezerért vettünk lakást. Kaptunk a községházától vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes hitelt is. A bevételünk havi 180 ezer, ami marad, azt a lakás további csinosítására fordítjuk. A szórakozást a gyerekeink jelentik meg a pacázás. A párom itt, az udvaron is készített egy halastavat. Szeretek itt lakni, ráadásul anyukámék is ideköltöztek Kisköréről. Ha a kicsi is iskolás, szóval nagyobb lesz, keresek valami munkát.
Szerintem a falusi életmód azért jó, mert itt mindenki ismeri egymást. Nem érheti az embert váratlan meglepetés, ráadásul valahogy a kisebb helyen élők jobban összetartanak, mint a panelgazdák. Nekem elhihetik, mert laktam itt is, ott is.
Elhiszem...

Jönnek a fiatalok! A legújabb statisztikai adatok szerint Tiszaszentimrét összesen 2 ezer 409-en lakják. A lélekszám enyhén fogy. Érdekes, hogy a hosszan elnyúló porták miatt egyre több holland vesz itt házat és lel otthonra. Ami a különböző korosztályokat illeti, a 0-5 évesekből is van 113, a 6-13 év közöttiek száma 256, 14-17 évesek 138-an élnek itt. Legnépesebb a 18-51 éves korosztály, ők összesen 1 ezer 189-en vannak. Ami pedig a 20-30 év közöttieket illeti, ők 349-en élnek a faluban. Azért nyolcvan éves vagy e feletti is akad összesen 100. Érdekes jelenség, hogy egyre több fiatal tér ide lakni. Köztük olyanok, akik máshonnan költöztek ide, meg olyanok is, akik itt nőttek fel és hosszabb-rövidebb kitérő után visszataláltak, találnak. Mert itt élnek a szülők, testvérek, a rokonság, a korábbi osztálytársak közül sokan. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!