Közélet

2007.06.21. 15:10

Lángóló hulladékszigetek

Tíz hét alatt rongáltak meg Szolnokon annyi szelektív hulladékgyűjtőt, mint az elmúlt tíz évben összesen. A lakosok szemét azonban nem csak ez szúrja, hanem a konténerek környékét ellepő szemét is.

SZOLJON

— Szolnokon, a Meder úti szelektív hulladékgyűjtő körül napok óta halmokban áll a szemét — jelezte egy olvasónk. B. István elmondta: már napokkal ez előtt jelezte a hulladékszállítást végző Remondis Zrt.-nél, hogy megteltek a gyűjtők, és már „kifolyik” a szemét. Akkor ígéretet is kapott, hogy elszállítják a szemetet. Egy-két nappal később ki is ürítették a konténereket, ám a földre hullott papír, műanyag flakonok ott maradtak. Sőt az üres gyűjtőket rátették a szétszóródott szemétre.

— Napokon belül elszállítanak minden szemetet, így a konténerekből kihullottakat is — ígérte lapunknak a Remondis Szolnok Zrt. igazgatója. Polónyi János szerint konténerből elég van Szolnokon. Sőt lakosságarányosan az egyik legtöbb szelektív hulladékgyűjtő-szigettel éppen megyénk székhelye büszkélkedhet. Összesen 84 ilyen található a városban, egy-egy szigeten pedig a különböző szemétfajtáknak megfelelően több, 3-4 konténer is van.

A közterületfelügyelők is ellenőrzik a kukákat

— A hulladékgyűjtők környékét is rendszeresen ellenőrizzük — mondta el érdeklődésünkre a szolnoki közterület felügyelet munkatársa. Balázs Bélától megtudtuk: ha szelektív hulladékgyűjtők körül tapasztalnak hiányosságokat, akkor azt az önkormányzat város üzemeltetési osztályán jelzik. Azok állnak ugyanis kapcsolatban a hulladékszállítást végző Remondissal. Más a helyzet, ha a lépcsőházak előtti kukák körül találnak szemetet. Azok eltakarítására a közös képviselőket szólítják fel. Mindez azonban szélmalomharcnak tűnik, hiszen újra és újra megjelennek a kukák mellé kitett szemetek. Megbüntetni azokat lehetne, akik oda teszik a szemetüket. Ehhez az kellene, hogy a közterület-felügyelők éppen tetten érjék a illetőt.

Ennek ellenére sajnos a város számos pontján előfordul, hogy szűknek bizonyulnak a konténerek. Az igazgató szerint ez részben öröm, hiszen a szolnokiak megszokták a szelektív hulladékgyűjtést. Azt azonban kevesebben szokták még meg, hogy összenyomják a műanyag palackokat. Így ugyanis háromszor több szemét férne a gyűjtőkbe.

Az utóbbi időben azonban nem csak ez okozta a gondot. Március vége óta  ugyanis húsz konténert gyújtottak fel. Ennyit pedig talán összesen nem rongáltak meg, mióta 1990-es évek közepén elindult a szelektív gyűjtés Szolnokon. Általában a papírgyűjtőt gyújtják ki, ám az olyan nagy lánggal ég, hogy a szomszédos konténerek is megrongálódnak. Márpedig egy-egy konténer 125 ezer forintba kerül. Így három hónap alatt 2,5 millió forint kár érte a várost. A konténerek ugyanis az önkormányzat tulajdonai, azokat csak üzemelteti a Remondis. A cég minden alkalommal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, ám a rongálókat nem sikerült fülöncsípni. A rongálások ugyanis a város legkülönbözőbb pontjain történek, nem köthetőek egyetlen területhez, de még az úgy nevezett diszkó útvonalakhoz sem.

A hulladékgyűjtők megrongálása nem csak Szolnoki jelenség. Az ország más városaiban is rendszeresen előfordulna hasonló esetek állították a Remondisnál. Azt azonban nem értik, hogy az utóbbi időben miért szaporodtak el az ilyen esetek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!