Közélet

2007.06.10. 15:42

Nőttek a gazdasági különbségek

A megyéből negyvenegy település számít elmaradottnak. A megye gazdaságilag legfejlettebb és legelmaradottabb települése között háromszoros a különbség. Ez derül ki a statisztikai hivatal regionális igazgatósága által a közelmúltban közzé tett vizsgálatából.

SZOLJON

— Egyik szemem sír, a másik nevet, hogy Kunszentmárton kikerült a gazdaságilag elmaradott települések közül  — mondja a város polgármestere. Czuczi Mihály annak örül, hogy fejlődik a város. Ám az előre lépéssel 35 millió forinttól esett el a város. E besorolás szolgál ugyanis alapul ahhoz a többlet támogatáshoz, melyet a gazdaságilag elmaradott illetve magas munkanélküliséggel küzdő településeknek nyújt az állam. Erre a megye 78 települése közül jelenleg 41 jogosult.

Tiszafüred környékén a legrosszabb a helyzet

A kistérségek közül az elmaradottság és magas munkanélküliség csakúgy mint az előző időszakban, a megyében leginkább Tiszafüred körzetét sújtja. A körzet 13 településéből Kunhegyes és Tiszafüred kivételével valamennyi támogatottnak számít. A lakosság fele azon a 11 településen él, ahol az országos átlag 1,7-szeresét meghaladja a munkanélküliség, közülük néhány helységben a munkavállalási korúak 16-24 százaléka állásnélküli. A gazdasági és infrastrukturális elmaradottság a kistérség 10 településére jellemző, és a népesség négytizedét érinti.

Kunszentmárton éppen a csökkenő munkanélküliség miatt került ki a kedvezményezetti körből. A polgármester szerint azonban a foglalkoztatásban csak időleges javulás volt tapasztalható. Az elmúlt esztendőkbe ugyanis a különböző pályázatoka kihasználva sokan dolgoztak közhasznú munkásként. Így statisztikailag javult a foglalkoztatás. Idén azonban alig van támogatás a közcélú foglalkoztatásra. Míg tavaly ilyenkor harmincassával fogalakoztatták a közmunkásokat, most jó a 8-10-et tud alkalmazni az önkormányzat.
Kunszentmártonhoz hasonló cipőben jár a megyéből Tiszafüred és Vezseny. Ezek a települések is azért került le a többlet támogatásra jogosult települések listájáról, mert javult a foglalkoztatási helyzet. Az elmaradottak közé került ugyanakkor öt település: Kenderes, Örményes, Tiszatenyő, Zagyvarékas, Kőtelek. Utóbbi kivételével a települések „visszatérőnek” számítanak, hiszen korában már voltak az elmaradottak közé sorolták azokat a statisztikusok.

A megyei rangsor első helyén álló Szolnok és az utolsó helyen szereplő Kuncsorba fejlettsége között háromszoros különbség van. A 2002-ben közzétett hasonló vizsgálat — a két szélső értéket képviselő Szolnok és Tiszagyenda között — 2,3- szeres különbséget mutatott.

— Ekkora távolság nincs — állítja Kuncsorba polgármestere. Rédai János úgy látja a statisztikák torzítanak. Egyrészt sok esetben több éves adatokat vettel figyelembe a rangsor összeállításánál. Másrészt olyanokat is vizsgáltak, mint a telefon fővonalak száma. Már pedig a mobilok térhódításával mind többe köttetik ki vonalas telefonjaikat. A legfontosabb mutatónak a településvezető a foglalkoztatottságot  tartja. Ebben a  tekintetben pedig idén is javult a helyzet. A faluban ugyan nem lett több a munkahely, a környező településeken azonban többen találnak munkát, mint korábban — érvelt Rédai János.


Tizenthét szempontot vizsgáltak
A rangsor összeállításánál a Központi Statisztikai Hivatal szakemberei 17 féle szempontot vizsgáltak. Így többek között
figyelembe vették a 60 év felettiek arányát, a településről elköltözők illetve beköltözők közötti különbséget, az iskolázottságot. De számoltak a munkanélküliekkel, a vállalkozásokkal, az átlag jövedelemmel, a csatornázottsággal. Sőt, még  személygépkocsikat is számba vették. Mindezek alapján egy összesített mutatót készítettek, melyeben tíz pontot lehetett elérni. Gazdaságilag emaradottnak azokat a településeket minősítették, melyek 3,65 pontnál kevesebbet értek el.

A megye települései gazdasági fejlettség szerint
Pont szám és települések        
0-3,49: Kuncsorba, Tomajmonostora, Tiszagyenda, Tiszainoka, Nagyrév, Nagyiván, Mezőhék, Jászágó, Tiszasüly, Csépa, Tiszaderzs, Jászivány, Öcsöd, Mesterszállás, Kengyel, Kétpó, Jászladány, Tiszaigar, Tiszaroff, Tiszabura, Cibakháza, Kenderes, Szelevény.

3,50-3,99: Jászfelsőszentgyörgy, Tiszatenyő, Tiszaszentimre, Örményes, Tiszakürt, Tiszapüspöki, Tiszaszőlős, Kőtelek, Tiszaörs, Jászkisér, Kunmadaras, Tiszabő, Pusztamonostora, Tiszasas, Nagykörü, Fegyvernek, Jászszentandrás, Jászboldogháza, Jászdózsa.

4,00-4,49: Besenyszög, Kunhegyes, Jánoshida, Jásztelek, Hunyadfalva, Tiszaföldvár, Túrkeve, Jászfényszaru, Jászjákóhalma, Jászárokszállás, Jászapáti, Alattyán, Kisújszállás, Rákócziújfalu, Abádszalók, Karcag, Jászalsószentgyörgy, Csataszög, Mezőtúr, Cserkeszőlő.

4,50-4,99: Zagyvarékas, Tiszajenő, Kunszentmárton, Szászberek, Vezseny, Törökszentmiklós, Újszász.

5,00-5,49: Szajol, Martfű, Tiszavárkony, Tószeg, Rákóczifalva.

5,50-5,99: Tiszafüred, Jászberény, Berekfürdő.

6,00-7,49: Szolnok.

Elérhető pontszám: 10 (Forrás: KSH Észak-Alföldi Igazgatósága).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!