Közélet

2007.06.06. 18:13

Tiltakoztak a postások az uniós piacnyitás ellen

A Magyar Posta húsz legnagyobb hivatala szerdán egy órán át zárva tartott, tiltakozásul az Európai Unió 2009-re tervezett teljes ágazati piacnyitása ellen.

SZOLJON

Az Uni Postal Global Union európai szakszervezet demonstrációjához tizenegy más uniós tagország — Ausztria, Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Lengyelország és Szlovákia — nagyvárosainak postásai is csatlakoztak.
Megyénkben a szolnoki főposta déltől egy óráig tartott zárva. Horváth Gáborné éppen ebben az időben kívánta csekkeit befizetni: — Nem hallottam erről a tüntetésről, nincs is bővebb információm erről az új uniós jogszabályról, ám ha meghallom azt a szót, hogy liberalizáció, annak biztos, hogy nem lesz jó vége. Ezért aztán bármileyn liberalizációs ellen is demonstrálnak a postások, támogatom őket, és türelemmel kivárom ezt az egy órát — szögezte le Horváthné.

Segítséget kérnek!

A postás dolgozók akcióját támogatja a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége is, sőt felkérik a magyar európai parlamenti képviselőket és a magyar kormányt, hogy olyan szabályokat alkossanak, amelyek biztosítják a folyamatos, színvonalas, és megbízható postai szolgáltatásokat.

Eközben Fábián László, a 20 ezer tagot számláló Magyar Postás Szakszervezet képviselője a főposta bejárata előtt felállított kihangosítón keresztül beszélt az ajtó előtt felsorakozott munkatársainak, illetve a várakozó
ügyfeleknek:
— Felszólítjuk az Európai Parlamentet, hogy utasítsa el az EU-Bizottság javaslatait a postai ágazat teljes piacnyitására vonatkozóan. Attól tartunk, hogy a liberalizációt célzó bármilyen további lépés komoly fenyegetettséget jelent a meglévő munkahelyekre. Egyenlő versenyfeltételeket kell először teremteni, s csak aután gondolkodni a piacnyitásban. Félünk attól, hogy úgy járnak a magyar postások, mint a német, a holland és más európai országoban dolgozó kollégák, akiknél korán kinyitották az ágazati piacot. Mindenhol elbocsájtásokat, alacsony béreket, részfoglalkoztatásokat, kétes szolgáltatásokat, fekete munkát eredményezett a liberalizáció — hangsúlyozta Fábián László. A szakszervezet vezetője leszögezte, a postások a piacnyitás elhalasztását javasolják: szerintük elég lenne 2012. január 1-én bevezetni az új szabályokat. A dolgozók ezt annak érdekében javasolják, hogy a jórészt állami tulajdonban lévő cégek felkészülhessenek a versenyre, és egyenlő partnerként léphessenek az európai piacra.


-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!