Közélet

2007.09.28. 09:20

A biztonsági öv életet menthet

A biztonsági öv használata fontos kérdése napjainknak. A rendőrök erősen szorgalmazzák, hiszen így csökkenthető lenne a baleseteknél a halálos áldozatok száma. Sok ember azonban nem szereti bekötni magát.

SZOLJON

— Soha nem kapcsolom be az autóban a biztonsági övemet, mert hallottam egy sztorit, amely szöget ütött a fejembe — kezdte mondandóját a jászberényi Márai Bálint. — Azért halt meg balesetben egy férfi, mert mindkét keze eltört és nem tudta kikapcsolni az övét. Így bennégett — mesélte. — Igaz — tette hozzá Bálint — törött kézzel a kocsi ajtaját sem bírta volna
kinyitni. Ez azonban mit sem változtatott Bálint hozzáállásán. A nagy felfedezése óta sem kapcsolja be övét.

Miért fontos a gyerekülés használata?

A közlekedési balesetek súlyos következményeitől nem védi meg a gyermeket a felnőttekre méretezett biztonsági öv. Ezért is fontos a gyermekülés. Fontos, hogy az ülést soha ne helyezzék működő légzsákkal ellátott első ülésre, mert súlyos sérülést okozhat. A szakemberek továbbá azt tanácsolják, hogy csak olyan helyen vásároljanak gyerekülést, ahol szakszerű segítséget is kapnak hozzá. Vásárláskor vigyék magukkal a

gyereket és az autót is, amelyikbe be fogjuk szerelni. A gyerek mindig üljön bele, próbálja ki az ülést, hogy a későbbi növekedést is figyelembe véve meggyőződhessenek arról, elég széles-e az ülőrész, magas-e a háttámla.

Nem mindenki osztja Bálint álláspontját. — Mindig ügyelek arra, hogy a biztonsági övet használjam. Beszállás után automatikusan nyúlok érte — mondta a törökszentmiklósi Szűcs Nóra. Nóra kisgyermekes anyuka, aki sokat utazik autóval. Gyermekét is sűrűn fuvarozza, így autója elengedhetetlen kelléke a gyermekülés. — Mindennél fontosabb nekem a kislányom biztonsága, így soha nem felejtem el bekapcsolni. Az ülést pedig mindig bent tartom a kocsiban.

Az európai kampányhoz kapcsolódóan szeptember 11—13. között az egész
országban fokozottan ellenőrizték a biztonsági öv és gyermekülések
használatát. Pásztorné Kovács Ágnestől, a megyei rendőr-főkapitányság
sajtóreferensétől megtudtuk: az akcióban 117 rendőr, valamint a Nemzeti
Közlekedési Hatóságtól tíz közúti ellenőr vett részt. A tapasztalatok
szerint a biztonsági övet és a gyermekülést az átlagosnál többen
használták, ami az akciót megelőző sajtóhíradásoknak köszönhető.
A Szolnokon élő Tóth Szilvia sosem használ biztonsági övet vezetés közben. — Egyszer súlyos balesetet szenvedtem. Utólag elmondták, annak köszönhetem az életemet, hogy nem voltam bekötve. Azóta sem használom, mert nem szeretem — osztotta meg mondandóját.

A gyerekülésről is megvan a véleménye: — Nekem ugyan még nincsen gyermekem, de ha lenne, akkor neki biztosan vennék ülést. Az ütközés erejétől előrerepülhet, keresztül a szélvédőn, ezt szeretném elkerülni — tudatta. A hátsó ülésen is vannak biztonsági övek, de azokat ritkábban használják. — Amikor elöl ülök, mindig bekötöm magamat. Ez nem is kérdés — kezdte Fodor Sándor. — Amikor hátra kényszerülök eszembe sem jut, hogy ott sem véletlenül van öv. nyugodtan utazom úgy, hogy nem használom.
Sándor is hallott már olyan esetekről, amikor azért sérültek meg a hátsó
ülés utasai, mert nem kötötték be magukat. Olyankor mindig meg is fogadta,
hogy legközelebb becsatolja magát. — Ritka az, amikor valóban használom az
övet. Nem tudok benne szabadon „mozogni”. Amikor Sándor hallja, hogy aznap több rendőr lesz az utakon, vagy ő maga vesz észre egyet a távolban, akkor mindig beköti magát. — Nem akarok egy ilyen semmiség miatt büntetést fizetni.

gyereket és az autót is, amelyikbe be fogjuk szerelni. A gyerek mindig üljön bele, próbálja ki az ülést, hogy a későbbi növekedést is figyelembe véve meggyőződhessenek arról, elég széles-e az ülőrész, magas-e a háttámla. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!