Közélet

2007.09.14. 09:16

Mély vízben a fürdő?

Milliárdos fejlesztés valósulhat meg a szolnoki tiszaligeti fürdőben. Ezzel a létesítmény fejlődése immáron visszafordíthatatlan — jelentette ki a polgármester. Jelenleg azonban még sokan szidják a strand szolgáltatásait.

SZOLJON

Noha már nyáron lakat került Szolnok egyik közkedvelt uszodájára, a Damjanichra, továbbra is forrnak az indulatok a bezárása miatt. Sokan, elsősorban nosztalgiából még mindig visszasírják a fél évszázados fürdőlétesítményt.

És olyanok is akadnak, akik bár mint a vizek szerelmesei kijárnak a tiszaligeti strandra, lépten-nyomon elégedetlenek a fürdő szolgáltatásaival. Fel-felhozzák: nem lehet fürdőlepedőt leteríteni az ősgyeppel borított talajra, sokszor túlklórozzák, -hypózzák a medencék vizeit, túl messze vannak az öltözők, 2-300 métert kell gyalogolni a hajszárításért, hideg a víz, a pólós kapusok szemébe világít az esti reflektorfény stb. — Semmiképpen sem jobb a liget, mert a Daminak három medencéje volt, míg az előbbinek télen csak egy, nyáron kettő — fejtette ki a szolnoki Szautner János. — Szeretném, ha hétvégén már hét órától be lehetne menni, mert úgy sokkal többen lennének reggelente.

Szautner János szerint a nyolcórai nyitás csak félmegoldás. — A legtöbb munkahelyre kilenc órára kell beérni és az üzletek is akkortájt nyitnak. Bár azt is tegyük hozzá, hogy a környezet szebb, a meleg vizes medence jobb, és szélesebb a kínálat. Egy középkorú, szolnoki tanárnő szinte naponta járt a Damjanich uszodába. A közelben lakott, így csak át kellett sétálnia, ha úszni akart. — A víz egyfajta lételem számomra. Nem tudok meglenni nélküle — mondta. — Azzal, hogy bezárt a Dami, megfosztottak a napi sportolás lehetőségétől. Kerékpárral járok a ligetbe, de nem tudom, hogyan fogom ezt télen megoldani. A tanárnő az úszóknak fenntartott medencével egyáltalán nincs megelégedve. — Sávokat választottak le, de ott is ugyanúgy ugrálnak a gyerekek, ráúsznak a derekamra.

— A tapasztalatok szerint sikerült kiváltani a Damit a Tiszaligeti Strandfürdő által nyújtott szolgáltatásokkal — hangoztatta több alkalommal is Bogdán Béla. A létesítményt üzemeltető Víz- és Csatornaművek Zrt. fürdőágazati igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt években és az elkövetkezendőkben is milliós nagyságrendű beruházásokat terveztek/terveznek a ligeti élménystrandon. A felvetésekre reagálva elmondta, jó volna, ha 2-300 métert kellene gyalogolni a hajszárításért, mert az azt jelentené, hogy még van hová terjeszkedniük. Apróbb műszaki hibák is előfordulnak, főleg, hogy a fürdő területén különböző munkálatok zajlanak, és ezek átmenetileg zavarhatják az elvárt szolgáltatásokat. Két napig valóban a kelleténél hidegebb volt a víz, ám miután elhárították a gondokat, a nagymedence vizének hőmérsékletét beállították az úszóvendégek, illetve a pólósok számára is legideálisabb 26-27 fokra.

— Számos probléma hamarosan megoldódik. Október elsején a Tiszaligeti Strandfürdő ideiglenesen bezár. Ekkortól állítjuk fel a sátrat, s várhatóan október 15-én már a téliesített szolgáltatások várják a vendégeket. E hónap végéig megépül a korszerű beléptetőrendszer, és elkészül az új öltözőépület is — beszélt tegnap a változásokról Bogdán Béla. Mindezt Szalay Ferenc polgármester ki is egészítette: — Az új öltöző egy kétszintes épület, amelynek felső emeletén különböző fitneszszolgáltatások lesznek, az alsón pedig körülbelül háromszáz kabint alakítanak ki. Innen lehet majd a hidegebb évszakokban eljutni a különböző medencékhez is — mondta. A polgármester hozzátette: a város 1,8 milliárd forintot nyert el egy komplex, mintegy 3,5 milliárdos beruházásra.

Ebből fejlesztik a tiszaligeti strandot, és tulajdonképpen éppen a tapasztalatszerzés miatt utazott le szakemberekkel együtt a sárvári termál- és gyógyfürdőbe. Élményelemeket, hasznos szolgáltatásokat kívánnak ellesni, s majdan felhasználni a fürdőfejlesztésekhez. A nagyszabású beruházás egyébként érinti a Tiszaliget közműfejlesztését is, amely elengedhetetlenül szükséges többek között a leendő campus megépítéséhez és egyéb innovációhoz — szállodához, parkolóházhoz, stb. — A tiszaligeti fürdőlétesítmény azonnali és folyamatos fejlődése immáron visszafordíthatatlan — szögezte le Szolnok első számú vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!