Közélet

2007.09.02. 10:14

Miért kell duplán fizetni?

Miért kell szemétszállítási díjat fizetni a kommunális adó mellett? Ez okoz fejtörést az újszászi embereknek. Az önkormányzat szerint az utóbbi nem tartalmazza a hulladék elszállításának díját.

SZOLJON

Mi a helyzet a kukák tisztításával?

Újszász város honlapjának fórumán is szó esett a szemétszállítás díjáról. „Bizonyára többen is megkapták már az újabb befizetési csekket a szemétszállításra vonatkozón. Igaz így önmagában ötszáz forint nem soknak tűnik, de ha belegondolok, ez sok embert hoz nehéz helyzetbe, mert kevés jövedelemmel rendelkezik. Eddig a kommunális adó fedezte, már néhány hónapja nem fér bele, így külön kell fizetni.” Írja egy hozzászóló, aki egy ehhez kapcsolódó másik témát is felvet: „Nem tudom tudják-e a T. fórumozók, hogy az önkormányzati rendelet szerint évente két alkalommal a szolgáltató gondoskodik a kukák tisztításáról és fertőtlenítéséről. Erról én eddig még senkitől semmit sem hallottam. Talán olvassák a hozzászólásomat a polgármesteri hivatal dolgozói közül is néhányan és tudnak felvilágosítást adni erre vonatkozóan.”

— Bosszantónak tartom, hogy a kommunális adó mellett most szemétszállítási díjat kell fizetnünk — mondta el a szerkesztőségünkhöz betelefonáló újszászi férfi. — Nemrégiben kaptam egy levelet, amiben arról tájékoztatnak, hogy most már a szemét elszállításáért is fizetni kell. Havonta ötszáz forintot. Nem értem, a kommunális adó nem fedezi ezt a díjat? Ráadásul még az is tetőzi a helyzetet, hogy januárig visszamenőleg be kell fizetni a havi ötszáz forintot — mondja a férfi.
Valóban így van. A szemét elszállításáért ötszáz forintot kell ingatlanonként fizetni. Ezt az önkormányzatnál is elmondták. Azonban azt is megtudtuk ott, hogy a kommunális adó nem a hulladékszállítás költségeit fedezi. — Az adót különböző fejlesztésekre kell fordítani. A szolgáltató munkáját, vagyis azt, hogy a Remondis Zrt. elviszi a szemetet, ki kell fizetnünk — hangsúlyozta érdeklődésünkre a település polgármestere. Molnár Péter azt is kiemelte, hogy a havi ötszáz forintos díj a költségeknek alig felét fedezi. — A díj fennmaradó részét az önkormányzat fedezi — mondta el a városvezető.
Sokaknak azonban a félezer forint is megterhelő lehet, különösen, hogy januárig visszamenőleg le kell róni az összeget. — Hát, mi sem örültünk, hogy többet kell fizetnünk, de nincs mit tenni, a szolgáltatásoknak ára van — mondta el a problémával kapcsolatban Gara István. — Feleségemmel élünk ketten, nyugdíjasok vagyunk. Nem valami magas a nyugdíjunk, de majd valahogy kigazdálkodjuk ezt a kiadást is. Úgy hallottam, hogy lehet majd részletekben fizetni, nem egy összegben kell az egészet leróni. Ez valamennyire segítséget jelent — teszi hozzá az idős férfi.
S hogy mi az oka annak, hogy sokan jóliusban, augusztusban kaptak arról levelet, hogy januártól havi ötszáz forint a szemétszállítási díj? Amit ráadásul visszamenőleg fizetni kell?
— Erre egyszerű a magyarázat — hangsúlyozta Molnár Péter. — Mi átvállaltuk a szolgáltatótól, hogy intézünk mindent, beszedjük a díjakat. Sajnos azonban a hivatal dolgozóinak nem volt kapacitása arra, hogy mindenkinek már év elején kiküldjék az értesítő határozatot. Van, aki februrában, márciusban, van azonban, aki csak az elmúlt hetekben kapott levelet. De ennek ellenére mindenkinek ugyanannyit — vannak persze, akik szociális helyzetük alapján kapnak kedvezményt — kell fizetni.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!