Közélet

2007.09.04. 11:43

Mindennapos problémák a sulikezdés körül

Kevés olyan családi esemény van, amelyet annyi ambivalens érzés övez, mint az iskolakezdést. Féltés, aggodalom, büszkeség kavarog a szülőkben, amikor először látják gyermeküket az iskolapadban. Az idei iskolakezdés rendhagyó. Az intézmények összevonása, a gyerekek utaztatása és a pedagógus-elbocsátások csak növelik a bizonytalanságot.

SZOLJON

Egy kisgyermek életében az egyik legnagyobb jelentőségű esemény az, amikor először lépi át az iskola kapuját. Testileg-lelkileg fejlett, iskolaérett gyereket is megvisel a megváltozott élethelyzet, feladatkör. A kisdiákok mellett a szülők is izgulnak, hogy csemetéik hogyan veszik majd az akadályokat a tanévben.

— A kislányom hétfőn kezdte az első osztályt — mondta Vargáné Lovas Anita, tiszainokai anyuka. — Reggel hét óra húsz perckor indult az iskolabusz a cserkeszőlői általános iskolába, legelőször még elkísértem a lányomat a buszon — folytatta. — Az első reggel még nem tudták megmondani, hogy hány órára érkeznek haza a gyerekek és azt sem, hogy a következő reggel hány órakor indul a busz. Kénytelen voltam elkérni a buszvezető telefonszámát.

Mennyit kell utaznia egy kisdiáknak az iskolába (csak oda út)?

Hová — Honnan

Cserkeszőlő — Tiszasas : 14 km

Cserkeszőlő — Tiszainoka : 6 km

Cserkeszőlő — Szelevény : 12 km

Tiszafüred — Tiszaszőlős : 8 km

Tiszafüred — Tiszaderzs : 16 km

Tiszafüred — Egyek : 14 km

Kunhegyes — Tiszaroff : 17 km

Kunhegyes — Tiszagyenda : 10 km

Kunhegyes — Abádszalók : 15 km

Kunhegyes — Bánhalma : 8 km

Jászberény — Jásztelek : 8 km

Jászberény — Jánoshida : 22 km

Jászberény — Alattyán : 16 km

Jászszentandrás — Jászivány : 14 kmAz anyuka elmondta, hogy az iskolabusz tele volt és Tiszainokáról ötven percet kellett utazni, míg beértek a cserkei iskolába. Ennek az az oka, hogy sokszor kell megállni és felvenni más gyerekeket és külterületere is ki kell kanyarodni. Egyébként gépkocsival körülbelül tíz perc alatt lehet megtenni az Inoka és Cserke közti távolságot. — A lányom osztályfőnöke nagyon kedvesen fogadta a gyerekemet, átérezte, hogy ő az egyetlen kisdiák az elsősök között, aki nem cserkei — tette hozzá az anyuka. — Én, szülőként jobban aggódtam, mint a lányom, de próbáltam nem éreztetni ezt vele. Fekete Istvánné, a cserkeszőlői általános iskola igazgatónője arról számolt be, hogy zökkenőmentesen teltek az első napok. — Az iskolabuszok időre érkeztek az iskolába, pedagógusok kísérik a gyerekek idáig — számolt be. — Természetesen akadtak olyanok is, akik kicsit meg voltak szeppenve, de az itteni gyerekek nagyon barátságosan fogadták, maguk köré vonták új társaikat — jegyezte meg az igazgatónő.

A szelevényi Móra Ferenc Általános Iskola hetedik-nyolcadik osztályos diákjai is utaznak hétfőtől. Kurendáné Tóth Emma pedagógust kérdeztük az első napokról. — Az iskolások izgatottan, várakozással telve néznek az idei tanév elé, a szülők pedig aggódnak a gyermekekért az utazás miatt — mondta. — Nagyon furcsa, hogy üres néhány osztályterem és kevesebb a nebuló az intézményben — számolt be a tanítónő.

A szelevényi általános iskolából három pedagógusnak nem hosszabbították meg a szerződését, tavaly december végén pedig két főállású oktatótól vált meg az intézmény, tudtuk meg Kurendáné Tóth Emmától. — Több munka hárul jelenleg egy-egy tanárra, tanítóra, de megbirkózunk a feladatokkal — közölte a pedagógus. Laskai István, Tiszasas polgármestere nagyon negatívan értékelte az oktatásban bekövetkezett változásokat. — Kétségek közepette, félelemmel, bizonytalansággal nézünk az idei tanév elé — mondta el véleményét a település vezetője.

Nagy Lászlóné, tiszasasi tagintézményvezető és magyar szakos tanár is beszámolt a tapasztalatairól. — A negyvenöt fős buszon ötvenöten utaztunk Cserkeszőlő felé, de nem gondolom, hogy ez nagy problémát okozott volna — közölte. — Rajtam kívül egy szelevényi pedagógus is tanít a cserkei intézményben, így elmondhatom, hogy kicsit vittük a települések ''ízét'' is magunkkal — tette hozzá. — A gyerekek már tavasszal megismerkedtek az iskolával, tehát nem idegen helyre mentek — mondta a tiszasasi tagintézmény vezetője. A tiszafüredi általános iskolába iskolabusz viszi a gyerekeket Tiszaszőlősről, Tiszaderzsről és Egyekről. A tiszaigari, tiszaörsi és nagyiváni diákok bérlettel járnak a füredi iskolába, mert nagyon korán kellene kelniük ahhoz, hogy iskolabusszal beérjenek az iskolába.

Cserkeszőlő — Tiszasas : 14 km

Cserkeszőlő — Tiszainoka : 6 km

Cserkeszőlő — Szelevény : 12 km

Tiszafüred — Tiszaszőlős : 8 km

Tiszafüred — Tiszaderzs : 16 km

Tiszafüred — Egyek : 14 km

Kunhegyes — Tiszaroff : 17 km

Kunhegyes — Tiszagyenda : 10 km

Kunhegyes — Abádszalók : 15 km

Kunhegyes — Bánhalma : 8 km

Jászberény — Jásztelek : 8 km

Jászberény — Jánoshida : 22 km

Jászberény — Alattyán : 16 km

Jászszentandrás — Jászivány : 14 km -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!