Közélet

2007.09.13. 15:03

Szolnoki MÁV művházba költözik a Magyar Gárda?

A szolnoki intézmény vezetője azt mondja: rá vannak utalva, hogy bérbe adják helyiségeiket, jogszerűen bejegyzett szervezetet nem utasíthatnak vissza.

SZOLJON

Levélben kérte Kákosy Csaba, a MÁV Igazgatóságának alelnöke, a GKM kabinetfőnöke a MÁV vezérigazgatójától, hogy a vasúti társaság ne adjon bérbe épületet a Magyar Gárdának.

Kákosy Csaba azzal indokolta kérését, hogy a sajtóban megjelent: a MÁV tulajdonában lévő szolnoki Vasutas Csomóponti Művelődési Központ épületét a Magyar Gárda bérbe kívánja venni.

Mint írta, a Magyar Gárda jogszerűen bejegyzett szervezet, de jelképhasználatában a nemzetiszocialista és hungarista mozgalmak hagyományaira utal. A művelődési központ viszont olyan közösségi célokat szolgál, mint például a munkahelyi művelődéssel összefüggő vasutas kulturális hagyományok, a helyi hagyományok megőrzése és ápolása, a kiemelten támogatásra szoruló civil szervezetek munkájának segítése.

Véleménye szerint ezek a közösségi célok kizárják, hogy a demokratikus értékekkel nem összeegyeztethető tevékenységet folytató szervezetek részére bérbe adják az épületet.

"Kérem a MÁV Vezetőséget, hogy szempontjaimat vegye figyelembe, és olyan szervezet részére még anyagi megfontolásból se adja bérbe saját művelődési intézményeit, amely jelképhasználatában akár a legkisebb mértékben is szélsőséges politikai mozgalmak hagyományaira utal" - áll Kákosy Csaba levelében.

Molnár Lajosné, a MÁV fenntartásában lévő szolnoki intézmény vezetője a hvg.hu hírportálnak úgy nyilatkozott: "amíg jogszerűen bejegyzett szervezet bérel nálunk termet, nem utasíthatjuk vissza. Politikai szervezetek elsősorban választási időszakban jönnek, míg mostanában alig. Egyébként is rá vagyunk utalva, hogy bérbe adjuk a helyiségeinket, mert különben tönkremennénk".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!