Közélet

2007.09.26. 18:47

Vérszívók szomorú nyara

Immár nyugodtan kijelenthető: amennyire a mezőgazdaságból élők számára előnytelen következményekkel járt, annyira volt segítségére a szúnyogirtás felelőseinek és „haszonélvezőinek” a nyári aszály.

SZOLJON

Legalábbis ez derül ki Szolnok megye két térségének ide vonatkozó adataiból – árulta el honlapunknak a tiszafüredi és szolnoki székhelyű települési szövetség gyérítési szakértője.

Dr. Szító András érdeklődésünkre válaszolva elmondta, az időjárási feltételek olyannyira nem kedveztek a vérszívók szaporodásának, hogy Füreden és környékén a folyamatos csípésszám-ellenőrzések a tervezett öt helyett egész nyáron mindössze két-három légi kémiai kezelést tettek szükségessé. Biológiai irtást pedig ezen a vidéken egyet sem végeztek.
Szolnokon és vonzáskörzetében hasonló volt a helyzet. Itt azonban három repülőgépes mellett egy biológiai beavatkozás is megvalósult. A legutóbbi – és minden valószínűség szerint az idei utolsó – a nyár vége előtt. A másik kettő pedig ezt megelőzően a szokásos két héttel szemben nagyjából egy hónapos időközökkel. Mindez a hidrobiológus szerint azt jelenti, ezúttal egy átlagos szezonnal összehasonlítva jóval kevesebbet kellett erre költeniük az önkormányzatoknak. Ez részben előny, hiszen a fennmaradó összegek egyéb célokra átcsoportosíthatók. Ám egyszersmind hátrány is, hiszen a megtakarítás használható fel a jövő évi kezelések finanszírozására. Márpedig ha a helyhatóságok a gyérítés ez évi kiadásait veszik majd alapul a 2008-as szúnyogirtás költségvetésének meghatározásakor és nem rendelkezhetnek némi vésztartalékkal, egy csapadékosabb tavaszt és nyarat kifogva kellemetlen meglepetések érhetik az érintett döntéshozókat és lakosokat egyaránt – figyelmeztetett a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!