Közélet

2007.11.14. 15:04

Csaknem négyezer ember tiltakozott felháborodva

Megyénkben öt vasútvonal megszüntetését tervezi a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Közöttük van a Újszász-Vámosgyörk közötti szárnyvonal is. A Jászságban tömegek tiltakoztak aláírásukkal a szaktárca tervei ellen.

Banka Csaba

Többen felháborodva olvasták a napokban felröppent híreket az Újszász-Vámosgyörk vasútvonal megszüntetésének tervéről. Jászkiséren Hajdú László, polgármester múlt héten tanácskozást kezdeményezett, amelyre meghívták a szárnyvonal menti települések polgármestereit és országgyűlési képviselőit is. Mint az honlapunkon is megjelent, a találkozón részt vevő településvezetők egyértelműen elutasították a szaktárca elképzelését, miszerint kistérségi formában, az önkormányzatok közreműködésével működne tovább a vasútvonal.

Felolvasták a levelet

Az aláírásgyűjtő akció előtt Hajdú László felolvasta azt a levelet, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz fogalmaztak meg az érintett önkormányzatok választott vezetői, képviselői. Múlt hét keddi keddi egyeztetésükön megállapodtak, hogy a levélben határozottan elutasítják a szaktárca elképzeléseit és kérik a szárnyvonal megszüntetésével kapcsolatos tervek felülvizsgálatát. A levelet november 7-ig eljutatták a minisztériumhoz. Múlt hét péntekig pedig több mint háromezerhatszázan írták alá azt az aláírásgyűjtő ívet, amellyel a kisériek mellett környékbeli lakosok (Jászdózsa, Jászladány, Jászapáti) és a vasúti dolgozók is kifejezték nemtetszésüket a szaktárca terveivel szemben. Mint azt Hajdú László elmondta, az aláíársokat pénteken eljutatták a minisztériumnak és egyenlőre várják a szaktárca reagálását.

Elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó éve a „jászsági” szárnyvonalnak, mert a szaktárca egyelőre nem akar zöld utat engedni a működtetésének.A jászkiséri tanácskozáson részt vett Járvás István, Fideszes országgyűlési képviselő, aki szintén elutasította a tervezetet. Dr. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a megbeszélésen, de támogatja a vasútvonal további működtetését. A múlt heti vasutassztrájkkal egy időben Jászkiséren aláírásgyűjtést szerveztek, ahol a helyiek kifejezték tiltakozásukat a minisztériumi tervezettel szemben. — Nagy gondot okozna nekünk, ha megszűnne a vasúti közlekedés — mondja a kiséri Mészáros Katalin. — Mindig vonattal utazom Szolnokra vagy Jászapátira, mivel Kisérről sokkal jobb a közlekedés mondjuk Szolnok felé, mint busszal. Nem beszélve arról, hogy a buszokon gyakran állni kell — mondja a fiatal lány.

Természetesen nemcsak a fiatalok éreznék hiányát, ha nem közlekedne a ,,Jaszinak'''' nevezett vonat, hanem az idősebbek is. — Szolnokra és Pestre jártok szakrendelésre — mondja Szüle András. — Az orvosi ellátás és egyéb hivatalos ügyek intézésének is központja Szolnok, ahová vonattal utazom. Remélem, hogy nem szüntetik meg a vasútvonalat — mondja a nyugdíjas bácsi. — Nem is értem, hogy gondolják megszüntetni a vonalat — vágott közbe egy középkorú hölgy. — Nézzen csak szét, hányan járnak iskolába és dolgozni vonattal. Felháborító, hogy a vidéki lakosokat nem kérdezik meg az ügyben, pedig bennünket érint igazán a szárnyvonal megszüntetése. Így is nehéz helyzetben vagyunk, kevés a munkalehetőség, ingázni kell a megélhetéséért — panaszkodik a kiséri asszony.

Elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó éve a „jászsági” szárnyvonalnak, mert a szaktárca egyelőre nem akar zöld utat engedni a működtetésének. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!