Közélet

2007.11.23. 11:20

Nem mindenki vállalja az adósságot

A statisztikák szerint eladósodik a magyar. Különösen egy-egy jelesebb ünnep előtt kopogtatnak a bankoknál hitelért. Persze vannak, akik ajándékra még véletlenül sem vesznek fel kölcsönt. Vajon miért óvakodnak tőle?

Teleki József - D. Szabó Miklós

— A mi családunkban, de a férjemében sem volt soha divat, hogy hitelt vegyünk fel olyan tárgyakra, mint például karácsonyi ajándék. Úgy vagyunk vele, ahogy van rá keret, úgy költünk. Ha több, akkor többet, ha kevés, csínján — mondja V.-né Judit, aki csak így járult hozzá, hogy a nevét adja a cikkhez. Egyébként Jászszentandráson lakik és dolgozik. A férjével egy szem gyereket nevelnek, és mindketten keresnek. Szóval, ha akarnák, bírnák a részleteket. Miért húzódoznak a hiteltől?
Mert a magyar banki gyakorlat homlokegyenest más, mint az uniós. Itt ha pénzt tesz be valaki, néhány százalék a kamat. Bezzeg ha hitelt kér, tizen-huszonszázalékot tesznek rá, így jóval több a visszafizetés. Én ebből nem kérek, hiszen az állam így is vesz el a fizetésünkből, hogy lassan neki keresünk. Ráadásul nálunk, falun nem hatjegyű számok szerepelnek a fizetési papírokon. Ötven-nyolcvanezret visz haza az ember. Mi ketten például havi 150 ezret keresünk.

Fogyasztási kölcsönök

Áruvásárlási hitel: általában a vásárlás helyszínén lehet igényelni. Korábban ezeket a hiteleket egy-egy árucikk megvásárlásához nyújtották a bankok, ma azonban már keret jellegű hitelek is vannak, amelyeket több termék egy helyen történő megvásárlásához kínálnak. Bár az áruhitel az egyik legdrágább fogyasztásikölcsön-fajta, ám egyszerűen és gyorsan felvehető.

Személyi kölcsön: szabad felhasználású hitel, fedezete általában az adós jövedelme. Forint- és devizaalapon is felvehető. Az áruvásárlási hiteleknél általában olcsóbbak, különösen ha a bank valamilyen fedezetet, illetve adóstársat vagy kezest von be. Hátrányuk, hogy felvételük sokkal körülményesebb, hosszabb időt vesz igénybe.

Folyószámlahitel: a bank jövedelmünk alapján egy egyedi hitelkeretet állapít meg, ami a törlesztést követően mindig feltöltődik. A törlesztés rugalmas, a tartozás egy összegben vagy részletekben is visszafizethető. A költségük alacsonyabb a előzőeknél, ám feltétel a rendszeres jövedelemátutalás.

Hitelkártya: a bank egy hitelkeretet hagy jóvá, amit kártyával vásárlásra és készpénzfelvételre lehet felhasználni. A bankok áruvásárlás esetén ingyen hiteleznek általában 42-51 napig. Ezen túli visszafizetésnél azonban igen magas, az áruvásárlási hiteléhez hasonló kamatot számolnak fel.

— Ebből a jászszentandrási asszony szerint is futná némi törlesztésre. Hitelért azonban inkább csak akkor folyamodnak, ha például lakást vesznek a gyerekeknek. Ajándékozásnál csak addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér. Idén például körülbelül 50 ezret szánnak ajándékra.
Hasonlóan gondolkodik Vadász István, aki Tiszafüreden a helyi múzeum igazgatója. A felesége tanárnő, két gyerekük közül az egyik már félig-meddig kikerült a családból. A másik még tanul.
— A családunkban sosem volt hagyomány a sűrű hitelfelvétel. Ha már ilyesmit tesz az ember, ezt nem ajándékokra fecsérli, hanem mondjuk lakást vásárol a gyereknek. Mert a kamat sem semmi, ami rájön a törlesztőrészre — magyarázza a családfő.
Az ajándékok azonban, mint az már lenni szokott a családok többségében, a feleség feladata.
— Mi a családban négyen vagyunk. Három idős szülő meg még hála istennek, él, aztán ott vannak a testvérek is. Akárhogy szorzok-osztok, körülbelül tíz személyt jelent az ajándékozás. Ezt úgy oldjuk meg, ahogy a családi költségvetésből futja. Természetesen hitelfelvétel nélkül — mondja Vadász István.
— A hitelt nem felvenni szörnyű, hanem visszafizetni. Mi lesz, ha megszűnik a munkahely? Miből teremtjük elő a törlesztésre valót? — kérdezik a Kunhegyesen három gyereket nevelő Kovács Andrásék. A család így aztán úgy van a karácsonyi ajándékkal, hogy az olyan lesz, amilyenre futja.
Ám nem mindenki gondolkodik így. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ugyanis egy év alatt a magyar lakosság mintegy ötödével növelte a hitelállományát. Ez még akkor is gyors növekedésnek mondható, ha tavaly még közel 30 százalékkal nőtt a lakossági hitelek állománya. A háztartások szeptember végén összesen már 5500 milliárd forinttal tartoztak a bankoknak. Ez azt jelenti, hogy minden állampolgár vállát, beleértve az újszülötteket is, félmillió forintnyi hitel nyomja.
Pedig a tapasztalatok szerint a következő hetekben az eddigieknél is többen nyitnak majd be a bankokba kölcsönért. Hiszen a személyi és gyorskölcsönök, illetve az áruhitelek állománya évek óta látványosan megugrik decemberben. Igaz, a pénzintézetek a legkülönfélébb akciókkal igyekeznek élénkíteni a hitelfelvételi kedvet. A csalogató személyihitel-akciók máris megjelentek a reklámokban.
— Féltem az embereket, hogy túl sok hitelt vállalnak be — mondta Túróczi Imre. A Szolnoki Főiskola pénzügyi docense szerint ugyanis a hitel gyakorlatilag egy előrehozott vásárlást jelent. Ez azzal jár, hogy később csökken a vásárlóképessége az adósnak. Ez akár úgy is lecsökkenhet, hogy már a megélhetése kerül veszélybe. Éppen ezért nem árt vigyázni a csábító ajánlatokkal.
A pénzügyi felügyelet adatai szerint a lakosság eladósodottsága nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető túlzottan rossznak. A törlesztőrészletek nagysága azonban igen magas a jövedelmekhez képest. Ennek is tudható be, hogy egyre nő a problémás kölcsönök aránya. A legrosszabb helyzet az áru- és a kis értékű, szabad felhasználású hitel, a személyi kölcsönök, a hitelkártyák terén alakulhat ki. Ugyanis a lakáshitel az utolsó dolog, amit nem fizetnek ki az adósok. Itt a hitelezők is rugalmasabbak, átütemezést, futamidő-meghosszabbítást ajánlanak ügyfeleiknek. Ezzel azonban nő az az összeg, amit visszafizet az adós.

Személyi kölcsön: szabad felhasználású hitel, fedezete általában az adós jövedelme. Forint- és devizaalapon is felvehető. Az áruvásárlási hiteleknél általában olcsóbbak, különösen ha a bank valamilyen fedezetet, illetve adóstársat vagy kezest von be. Hátrányuk, hogy felvételük sokkal körülményesebb, hosszabb időt vesz igénybe.

Folyószámlahitel: a bank jövedelmünk alapján egy egyedi hitelkeretet állapít meg, ami a törlesztést követően mindig feltöltődik. A törlesztés rugalmas, a tartozás egy összegben vagy részletekben is visszafizethető. A költségük alacsonyabb a előzőeknél, ám feltétel a rendszeres jövedelemátutalás.

Hitelkártya: a bank egy hitelkeretet hagy jóvá, amit kártyával vásárlásra és készpénzfelvételre lehet felhasználni. A bankok áruvásárlás esetén ingyen hiteleznek általában 42-51 napig. Ezen túli visszafizetésnél azonban igen magas, az áruvásárlási hiteléhez hasonló kamatot számolnak fel. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!