Közélet

2007.12.13. 07:36

Csalás és ámítás?- több tízezres tételek

Családonként több tíz-, esetenként több százezer forint díjhátralékot mutat ki Tiszatenyőn az a napok óta tartó vízmérőóra-ellenőrzés, amely manapság óriási felháborodást vált ki a falu lakóiban.

Mészáros Géza

Bérvitáról is beszélt a vízműkezelő

Tiszatenyőn kötelező önkormányzati feladat az ivóvíz-szolgáltatás. Ezzel a feladattal a falu megbízta a törökszentmiklósi térségi vízműveket, amely további kilenc településen szolgáltat ivóvizet. A szolgáltató minden településen megbíz vízműkezelőket, azaz helybéli vízóra-leolvasókat. Tenyőn az egyik ilyen megbízott Pozsa Sándor, aki kérdésünkre ennyit mondott: „Bár a belvíz miatt a faluban szinte nem lehet leolvasni az órákat, mi, a társammal ezt mindig megtettük. Az ügy hátterében más áll. Munkatársammal évek óta minimumbérért dolgozunk a vízműveknek. Nemrégen egy bérvita miatt feljelentettem a munkaügyi bíróságon a kft.-t. A lakosokat sajnálom, remélem, nem éri nagy kár őket.”

— A vízórát Tiszatenyőn legalább hét-nyolc éve nem olvassák le — állítja a Petőfi utcában lakó Pálinkás József. — Szerintem bárkit megkérdezhet, itt a vízóra-leolvasók havonta 1,5—2 köbmétert írnak be a kartonra, pedig úgy vélem ők is tudják, hogy sokan ennél jóval többet fogyasztanak. Évek óta jelezzük a szolgáltatónak, hogy a vízfogyasztás több, mint amit leolvasnak, de tudomásom szerint erre nem volt reakció. Most, hogy kiderült, hogy a faluban mindenki több vizet fogyaszt a regisztráltnál, az emberek megijedtek. Kiszámolták, hogy visszamenőleg súlyos tízezreket kellene fizetni. Nekem is van jócskán hátralékom, de még a Kossuth utcában élő édesanyámnak is nyolcvanezer forintot kellene befizetnie, ha behajtanák az
elmaradást — panaszolja. Ottjártunkkor akárhová kopogtattunk be, mindenkinél felmerült a tényleges vízdíjelmaradás. Vereséknél, Boroséknál, Meggyeséknél régóta egyaránt kevesebbet ír be a mérőóra-leolvasást végző vízműkezelő — ebből kettő dolgozik a településen. A helyiek elmondása szerint évek óta jelzik az önkormányzatnak, a vízműkezelőnek és a szolgáltatónak — amely a Törökszentmiklós Térségi Víz- és Csatornaművek Kft. —, hogy valami nincsen rendben. Mert bár számukra egyelőre nem gond, hogy kevesebbet kell fizetniük a szolgáltatásért, ám az már komolyabb problémát fog jelenteni,
ha valamikor egyszer egy összegben kell a hátralékot rendezniük. Nos, ez a „valamikor egyszer” úgy tűnik, most érkezett el.
A most felmerülő gond súlyosságát jelzi, hogy szerdán a polgármesternél
tárgyalt az ügyről a vízművek ügyvezető igazgatója. Szikszai Lajos, a kft.
első embere érdeklődésünkre elmondta, véleménye szerint nincs nagy botrány, az esetet egyelőre egy belső vizsgálat fogja feltárni. A vízmérő
berendezések ellenőrzésére mostanság azért van szükség, mert a településen az év végével a hétszázból közel négyszáz óra hitelességi ideje lejár. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy addig nem szeretne véleményt formálni, amíg a belső vizsgálat folyik. Ám a lakosság megnyugtatása érdekében hozzátette: azok az ingatlantulajdonosok, akiknél nem merült fel a szabálytalan vízvételezés — állítólag megfordított mérőket, lejárt hitelességi idejű órákat és leszakított plombákat is találtak —, azoknak nem kell tartaniuk a retorzióktól. Szikszai Lajos szerint a vizsgálatok ismeretében sem éri a lakosság többségét kár, hiszen a társaság méltányossággal jár el az ügyben.
Kazinczi István polgármester azt a tájékoztatást adta, hogy mindazokért a
hibákért, amikért a szolgáltató a felelős, fontosnak tartja, hogy a helyi
fogyasztókat ne érje kár. Azt viselje a vízművek.
Egy neve elhallgatását kérő férfi elmondta, hogy tudomása szerint a faluban 10—12 éve nem olvasnak le vízmérő órát. Ennek egyik oka, hogy a település belvizes jellege miatt a talajszint alá épített órákat évente több hónapig ellepi a talajvíz. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy a melegebb, szárazabb hónapokban miért nem mennek le az aknába a leolvasók. Annyi bizonyos, a vízműtársaság bevételkiesését — amennyiben elengedi a tenyői lakosság többségének a százezres nagyságrendű hátralékot — pótolni volna szükséges. Ez pedig lehet akár vízdíjemeléssel. Tiszatenyőn idén köbméterenként 197 forint+áfa jelenleg az ivóvíz tarifája, amely jövőre 207 forintra emelkedik.
Szikszai Lajos ígérete szerint amennyiben a belső vizsgálat befejeződik az
ügyben, úgy lapunkat az eredményről értesíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!