Közélet

2008.01.09. 13:37

Kiben bízik a magyar?

Nem akármilyen országos felmérésre vállalkozott egy ismert, havonta megjelenő kiadvány, akkor, amikor hosszú hónapok után többezer olvasójukat megkérdezték arról, hogy 2008 elején kiben, kikben bízik.

D.Szabó Miklós

Nem akármilyen országos felmérésre vállalkozott egy ismert, havonta megjelenő kiadvány, akkor, amikor hosszú hónapok után többezer olvasójukat megkérdezték arról, hogy 2008 elején kiben, kikben bízik.
Segítettek is, hiszen az ismert politikusok, orvosok, tudósok, sportolók, közéleti emberek stb. közül felsoroltak százat. Őket akár az iskolákban 1-től 5-ig terjedő osztályzattal kellett rangsorolni. Attól függően, hogy a kérdezett bízik-e vagy nem az érintett személyben.
Talán nem véletlen, hogy a névsor elejére jeles, sokat és sokszor bizonyított sportolók kerültek. Úgy mint Egerszegi Krisztina, Erdei Zsolt, Kovács Katalin, Polgár Judit. „Befurakodott” két tévés személyiség: Vágó István és Vitray Tamás is. Általában a nyílt tekintetű, általános emberi értékeket képviselő férfiak, nők végeztek az élen. A rangsor indokolásánál sűrűn előfordul két fogalom. Az egyik a megbízhatóság, a másik az, hogy amit csinálnak, valamilyen szempontból hasznos legyen. Így végzett az élbolyban Szabó Magda írónő és Papp Lajos szívsebész. De utánuk közvetlenül sok voksot kapott Göncz Árpád és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat alapítója is.
Az is egyfajta, markáns minősítés, hogy a lista utolsó húsz helyezettjének több mint a fele jelenlegi élvonalbeli politikus. Sokan úgy indokolták a nekik adott alacsony osztályzatokat, hogy nem érdemelnek jobb jegyet, mert nem hitelesek, köpönyegforgatók, és cselekedeteikben keveredik a közélet és saját érdekük érvényesítése. Hogy a neveket se hallgassuk el, mostani politikusaink közül a legelőkelőbb helyen Debrecen polgármestere, Kósa Lajos szerepel az 53. helyen. Hogy kik kullognak a névsor végén? Századik Győzike, előtte egy hellyel feljebb került Gyurcsány Ferenc, Kóka János, Demszky Gábor. De aligha lehet büszke a sokszor mogorva és nyers Havas Henrik sem a 89. helyére.
Persze az is igaz, aligha létezik olyan közvéleménykutatás, amely rangsorolása mindenkinek egyformán tetszene. De mivel sokezer ember véleményét tükrözi a százas lista, ez jóval több mint hangulatjelentés. Tükör, igazi tükör ismert embereink közül száznak. Rajtuk keresztül annak is, amit csinálnak...

D.Szabó Miklós -->

Címkék#Papp Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!