Közélet

2008.01.08. 14:21

Több száz vízórát cserélnek le Tiszatenyőn

Az elmúlt év végén felmerült gondok után jelenleg is zajlik a vízórák cseréje Tiszatenyőn. A mérők leolvasásának elmaradása miatt még keresik a felelőst.

Mészáros Géza

A polgármester szerint egy ígéret már elhangzott

Kazinczi István polgármester korábban azt a tájékoztatást adta, hogy mindazokért a hibákért, amikért a szolgáltató a felelős, fontosnak tartja, hogy a helyi fogyasztókat ne érje kár. Azt viselje a vízművek. Kedden már arról számolt be, hogy a társaság ügyvezető igazgatója ígéretet tett arra, hogy a község lakóit illetve az intézményei okán az önkormányzatot nem fogja hátrány érni a kialakult helyzetért.

— Még folyamatban van a helyszíni vizsgálat. A teljes adatfeldolgozás még egy kis időt vesz igénybe, ezért csak az értékelés ismeretében tudok majd érdemben nyilatkozni — közölte lapunkkal Szikszai Lajos. A Törökszentmiklós Térségi Víz- és Csatornaművek Kft. ügyvezető igazgatójától az iránt érdeklődtünk, hogy kivizsgálták-e már, ki a felelős az elmúlt évben felszínre tört tiszatenyői vízóra-leolvasási botrányért. Szikszai Lajos elmondta azt is, hogy tavaly év vége óta zajlik a községben a mérőcsere. A társaság munkatársai azt is megvizsgálják, az új órák a megrendelőnél egy hónap elteltével milyen értékeket mutatnak, ugyanis abból (is) tudnak arra következtetni, hogy adott esetben a szolgáltatóé vagy az ügyfélé a felelősség.

Mint arról írtunk, a helyiek szerint a faluban évek óta nem olvassák le a vízórákat. A lappangó bomba akkor robbant, amikor az év végével zajló mérőóra-ellenőrzési akciókor kiderült, esetenként több tíz-, sőt akadt, hogy több százezer forint fizetési kötelezettséggel vannak elmaradva a lakosok. A megkérdezett tenyőiek elmondták, a vízóra-leolvasók havonta legfeljebb 1,5—2 köbmétert írtak be a kartonra, pedig többen is érzékelték, hogy ennél jóval többet fogyasztanak. Elmondásuk szerint évek óta jelzik a szolgáltatónak, hogy a vízfogyasztásuk a számlán szereplő értékeknél több, de ezzel a megbízott leolvasók nem foglalkoztak különösebben. Az ijedtségük akkor fokozódott, amikor kiderült, hogy a faluban szinte mindenki több vizet fogyaszt a regisztráltnál, s várható a különbözet megfizetése.

A talajvíz nehezíti a leolvasást

Mi tagadás, nehezíti a mérőleolvasást, hogy a település belvizes jellege miatt a talajszint alá épített órákat évente több hónapig ellepi a talajvíz. Tiszatenyőn egyébként 2007-ben köbméterenként 197 forint+áfa az ivóvíz tarifája, s ezt az idén 207 forintra emelték.

A vízmérő berendezések ellenőrzésére mostanság azért is van szükség, mert a településen az elmúlt év végével a hétszázból közel négyszáz óra hitelességi ideje lejárt. Megtudtuk, hogy számos mérő már régóta teljesen használhatatlan állapotban volt. Azt, hogy helyenként az idő vasfoga vagy a szolgáltatást megrendelő ügyfél szándékosan rontotta el az órát, egyelőre vizsgálják. Állítólag azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akiknél nem merült fel a szabálytalan vízvételezés — állítólag megfordított mérőket, lejárt hitelességi idejű órákat és leszakított plombákat is találtak —, nem kell tartaniuk a retorzióktól. Annyi bizonyos, hogy az újonnan felszerelt mérőórák cseréjének, hitelesítésének költségeit a fogyasztónak kell viselnie.

Megszólaltattuk tavaly Tiszatenyőn az egyik vízmérőóra-leolvasással megbízott vízműkezelőt, Pozsa Sándort is, aki kérdésünkre csupán annyit mondott, hogy az ügy hátterében ő és megbízója közti bérvita áll.

A talajvíz nehezíti a leolvasást Mi tagadás, nehezíti a mérőleolvasást, hogy a település belvizes jellege miatt a talajszint alá épített órákat évente több hónapig ellepi a talajvíz. Tiszatenyőn egyébként 2007-ben köbméterenként 197 forint+áfa az ivóvíz tarifája, s ezt az idén 207 forintra emelték.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!