Közélet

2008.04.02. 07:36

Egy koponya, két csont: szenny és bűz az elhagyatott házban

Van Tiszatenyőn (is) egy elhagyott ház, életveszélyessé nyilvánítva. A porta melleti szomszéd szerint bármikor a fejére dőlhet, ha az épület mellett kapálgat. Azt szeretné, ha már csak egy puszta telek lenne a helyén.

Mészáros Géza

„Életveszélyes! Bemenni tilos!” — áll egy halálfej társaságában felfestve egy lebontásra ítéltetett tiszatenyői ház oldalán. A rogyadozó épület szomszédságában élő Doba Ernő napról-napra egyre inkább fél, hogy a portájára dől, vagy ha éppen veteményezik, akkor saját magára vagy édesanyjára omlik a vályogkunyhó.

Megveszi vagy elköltözik?

Arról is a helyiek pletykáltak ottjártunkkor, hogy Doba úr azért próbálja ledúratni a házat — lehetőleg az önkormányzattal —, mert a telket ő szeretné megvásárolni, s tulajdonosként a bontás költségei már őt terhelné. Megkérdeztük hát, valóban megvenné-e a házat? — Húsz évvel ezelőtt még ért is valamit. Akkor a ma 90 éves édesanyám vetette fel, hogy vegyük meg. Nem sikerült. Most már a kutyának sem kellene. Nekem meg pláne! Nekem nem a vásárlás jár manapság az eszembe, hanem az, hogy végre elköltözhessek ebből a faluból! — mondja.

— Már nagyon elegem van az egészből — mondja a 60 esztendős férfi. — Most még istenes is a telek, mert nemrégen valamelyest rendet teremtettek itt a falu illetékesei. De néhány héttel ezelőtt látta volna! Ez egy gusztustalan putri volt, hová az járt be, akinek éppen kisebb, de inkább nagy dolga volt. Ez egy, a máshol élő tulajdonosától elhagyatott épület, amelybe engedély nélkül beköltöztek a cigányok. De mindenféle népség lakott már benne, vagy éppen csak átmeneti piroslámpás háznak használták. Korábban egy udvari vécé is volt itt. Veszélyes hely ez mindenféleképpen. Akár közegészségügyileg, akár közbiztonságilag. Jó volna már ledúrni ezt a helyet, de hát ezt nem teszi meg senki sem — panaszolja el Doba úr a bánatát.

— Van a teleknek tulajdonosa — válaszol kérdéseinkre Kazinczi István polgármester. — Csak nem foglalkozik a portával. Ezért aztán jogtalan foglalók szálltak meg benne, akik, mint kiderült, a tulaj rokonai. Utóbbi nem tudta, hogy ingyenélő rokonai költöztek a házba. Amikor kiderült, hogy kik élnek itt, az önkormányzat megpróbálta az alapvető lakhatási feltételeket biztosítani. Így ideszállíttattunk átmenetileg egy udvari vécét, miközben a faluvezetés elindította az épület életveszélyessé nyilvánítását. A törökszentmiklósi építési hatóság kiment a területre, s a vizsgálat után meg is tette a szükséges lépéseket. Erről értesítették is a tulajdonost, aki elriasztván az illetékteleneket, felfestette a halálfejet és a tiltást jelző felszólításokat a ház falára. Az önkormányzat pedig lekaszáltatta a gazt az udvaron és az ideiglenes vécét is elszállítatta. Az épület bontásáról már a tulajnak kell gondoskodnia — teszi hozzá Kazinczi István.

A tulajdonos — a helyiek szerint — az épülettel együtt árulja a telket. Állítólag úgy gondolja, hogy a romos ház egyes elemeit még valakik felhasználhatják, így valószínűleg többet kaphat a portáért épülettel, mint anélkül. Doba Ernő viszont már nyutalanul várná a vevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!