Közélet

2008.08.20. 08:32

120%-os kihasználtság:Harc a bölcsődei, óvodai helyekért

A legkisebbek számára is hamarosan véget ér a nyári szünet, sokan közülük először lépik át a számukra még ismeretlen bölcsőde és óvoda kapuját. Vajon hogyan alakult az idei felvétel?

Békési Brigitta

— Nagyon örültünk, hogy a lányunkat abba az óvodába vették fel, amelyiket első helyen jelöltük be — mondta a szolnoki Kiss József. — Különösen azért, mert a fiunknak annak idején nem volt ilyen szerencséje, nem abba az óvodába vették fel, ahová szeretett volna menni, bár utóbb ott is nagyon jól érezte magát.

Hány fős az ideális csoportlétszám?

Szutorisz-Szügyi Csongor arról is beszámolt, hogy a vonatkozó rendelet szerint egy bölcsődei csoportban 10 gyermek gondozható. Emellett a szakmai szabályok 12 kisgyermek ellátását teszik lehetővé. A több éves gyakorlati tapasztalatok azonban azt bizonyítják, hogy egy bölcsődei csoportban 14 kisgyermek ellátása még szakmai felelősséggel vállalható, ezért a jelentkező igények kielégítése érdekében Szolnokon jellemzően 14 fős létszámmal működnek a bölcsődei csoportok. A Közoktatási Törvény szabályozza az óvodai csoportok létszámát. Minimum létszám 20 fő, az átlaglétszám 25 fő, amelytől plusz húsz százalékban el lehet térni fenntartói (OKÉV) engedély alapján. Mindösszesen 30 gyermek járhat így egy óvodai csoportba.

— Az óvodai nevelést Szolnok város évek óta közel azonos számú férőhellyel (2360) biztosítja a szolgáltatást igénybevevők számára — tájékoztatott Szutorisz-Szügyi Csongor, a szolnoki Humán Igazgatóság igazgatója. — Tapasztalataink szerint ez a férőhely-szám megfelelő az igények kielégítésére, hiszen évek óta az a jellemző, hogy férőhely-hiány miatt nem utasítunk el óvodai igényt. A város az óvodai elhelyezést az egész területén biztosítja, ezért az elképzelhető, hogy ha felvételt is nyert a gyermek nem biztos, hogy abba az óvodába vették fel, ahová a szülő első helyen kérte.

A 2008/2009-es tanévre vonatkozó felvételkor ez a jelentkező létszám körülbelül három százaléka volt. Ezidáig nem utasítottunk el senkit a bölcsődei és óvodai felvétel során, a jelentkező igényeket ki tudtuk elégíteni — folytatta. — Szeptembertől minden bölcsődei tagintézményünk 120 százalékos, illetve a fölötti feltöltöttséggel indul. A fokozatos beszoktatás miatt azonban a bölcsődék csak egy-két hónap múlva fognak teltházzal működni. Mivel a bölcsődékben folyamatos a felvétel, a megye vonatkozásában még nincsenek pontos információink arra vonatkozóan, hogy a rendelkezésre álló férőhelyek és a jelentkező igények egymáshoz viszonyított aránya az új gondozási-nevelési évben miképpen alakul.

Egy bölcsődei férőhely fenntartása körülbelül egymillió forintba kerül évente. Jelenleg a 8 bölcsődei tagintézmény 460 férőhelyen végzi a három éven aluli kisgyermekek napközbeni ellátását. Az óvodahálózat fenntartása több mint 1 milliárd forintba kerül az idei évben, egy óvodai férőhely fenntartása körülbelül 450 ezer forint.

— A tapasztalatok alapján (valamennyi bölcsődénk jól kihasznált) minden bölcsődével elégedettek a családok — folytatta az igazgató. — Természetesen vannak olyan óvodák, amelyeket szívesebben választanak a szülők, az óvoda központi elhelyezkedése, megközelítési lehetősége, az óvodai környezet minősége és nevelő munka színvonala alapján. A szolnoki óvodák pedagógiai minősége azonban sokban hasonló és a gyermekközpontú, odafigyelő bánásmód minden tagintézményre jellemző. A szülői elégedettségmérésekben azt is monitorozzuk, hogy mi alapján választják az óvodát a szülők, ezekből néhány: barátságos, gyermekszerető családias légkör, figyelmes pedagógusok, tiszta jó levegő, gyönyörű zöldövezet, az óvónénik és a dajkák miatt, akik szeretettel fordulnak a gyermek felé. Bölcsődét a lakóhely, illetve munkahely közelsége alapján választanak a szülők.

Szutorisz-Szügyi Csongortól azt is megtudtuk, hogy Szolnokon bölcsődét nem zártak be és a megye tekintetében sincs tudomásuk bölcsődebezárásról. A 2008/2009-es tanévben egy óvodai tagintézménnyel kevesebb működik a városban, mert a Verseghy parki óvoda 2008. június 30-ával megszűnt, ahol viszont a „Mustármag” Katolikus Óvoda indít csoportokat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!