Közélet

2008.08.05. 07:42

A vártnál alacsonyabban tetőzik a Tisza

A Közép-Tiszán levonuló árhullám tetőzési értékei a vásárosnaményi adatok ismeretében alacsonyabbak lesznek, mint azt az elsődleges becslések alapján várni lehetett - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

SZOLJON

Vona Titusz tájékoztatása szerint a Tisza jelenlegi vízállása Kisköre-alsónál 675 centiméter, a tetőzés kedden vagy szerdán következik be 700 centiméter körüli értékkel. Szolnoknál a tiszai vízmérce most 623 centimétert mutat, a folyó a hét második felében tetőzik 650 centiméter körül, ami az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét jelenti. A védekezés szempontjából kedvező változás annak köszönhető, hogy az elmúlt napok csapadékmentes, meleg időjárása kedvező feltételeket teremtett a Felső-Tiszáról érkezett árhullám "ellapulására" - tette hozzá a sajtóreferens.

A Tisza középső szakaszán Kisköre és Fegyvernek között július 31-től van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség mindkét parton, eddig jelentős beavatkozásra nem volt szükség. A Zagyva Szolnok és Újszász-Szóró közötti szakaszán viszont egy megrongált csapolózsilip okozott gondot; a megfelelő lépések megtörténtek, ott figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Vona Titusz kitért arra, hogy a leendő tiszaroffi árvízi vésztározó kivitelezése mindaddig folytatódik, amíg a levonuló árhullám a munkákat nem veszélyezteti. A belvíz elleni védekezés során a torkolati zsilipek mindenütt zárva vannak, a szivattyúk üzemelnek. Öt szakaszon tartanak fenn elsőfokú belvízvédelmi készültséget, amely az árvízihez hasonlóan döntően figyelőszolgálatot jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!