Közélet

2008.08.20. 15:11

Amíg Magyarországon iskola lesz, addig Szent Istvánt tanítják

Méltó főhajtás Szent István ünnepén a magyar kultúra, művészet és oktatás legkiválóbbjaival találkozni, és megköszönni nekik áldozatos munkájukat - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán, amikor államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Sólyom László köztársasági elnök megbízásából a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti és lovagkeresztjeit, a Magyar Köztársasági Arany, Ezüst, és Bronz Érdemkereszteit és több szakmai díjat adott át.

Stop

"Szent István napja van. Ünnep itt a hazában, szerte a Kárpát-medencében és öt kontinensen gyűlnek össze a magyarok, hogy megemlékezzenek az államalapítóról, és a szó legnemesebb értelmében ünnepeljék, amit tett, ami egyedül neki sikerült" - kezdte a köszöntést a Hiller István.

Egy évezred alatt sokan, sokféleképpen elemezték az államalapítás körülményeit és a később történteket, de a miniszter az új évezred első évtizedében azt ajánlotta, hogy arra gondoljunk vissza, ami akkor történt.

"Szent István példája kristálytiszta. Aki akarja, pontosan érti, hogy a legmegfelelőbb, az egyedül megvalósítható megoldást választotta. Volt-e alternatívája? Volt, hiszen a történelem kereszteződésekből áll. De ő tudta, hogy a választás kényszerében mit határozzon, és következetesen végigvitte a döntését" - emlékeztetett a miniszter.

Amíg Magyarországon iskola lesz, addig Szent Istvánt tanítják - jelentette ki Hiller István. Ezen a tájon a magyar állam megalapítása előtt fél évezreden keresztül népek vonultak át, voltak, akik mentek, mások maradtak, de csak Szent István állama maradt életképes, csak Szent Istvánnak sikerült nemzetet, országot teremteni.

Szent István emlékével kapcsolatban vannak félreértések, a történelem ugyanis nem receptkönyv, a múlt így nem használható. Ezer évvel Szent István után azonban a magyar embernek kötelessége az ő emlékét felidézni - hangsúlyozta a miniszter, hangsúlyozva: szép gesztus ez alkalommal azokat a legkiválóbbakat elismerni, akik az életüket és a tehetségüket a magyar kultúra, művészet és oktatás szolgálatába állították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!