Közélet

2008.08.20. 14:00

Az öreg traktor nem vén traktor

Attól, hogy valami régi, egyáltalán nem biztos, hogy rossz is. Sőt... A pusztamonostori Balogh Bertalant épp az fogta meg még gyermekkorában a régi gépekben, hogy az elődök minden tudása, minden leleményessége tetten érhető a szerkezetekben.

Banka Csaba

— Már gyerekként ott lábatlankodtam a TSZ géptelepén, és próbáltam segíteni, amikor csak lehetett. — mondja Balogh Bertalan. — Már akkor bántott, ha egy régi traktort ott hagytak összeroskadni a géptelep valamelyik sarkában. Mindig késztetésem volt arra, hogy megjavítsam, felújítsam ezeket.

— Mikor látott hozzá az első veterán traktor megépítésének?

— Még 1983-ban vettem meg egy rossz traktort, amit sikerült megjavítanom felújítanom. Azóta már több ilyen járgányt sikerült eredeti állapotába hoznom.

— Most milyen traktorai vannak?

— Egy 1974-es MTZ, bármilyen furcsa, de mára már ezek is veteránokká váltak. Illetve egy Dutra UB28-as, amit 1957-ben gyártottak. Ez utóbbival tavaly a Nógrád megyében, Bokor községben megtartott traktoros találkozón a legeredetibb restauráció kategóriában szereztem meg az eslő helyezést.

— Most milyen gépen dolgozik?

— Jelenleg megkezdetm egy újabb Dutra felújítását, szeretném egyszer ennek a típusnak a négykerék meghajtásos változatát is felújítani.

— Van oka, hogy ehhez a típushoz ragaszkodik?

— Talán azért mert magyar gyártmányról van szó, s először ezekkel a típusokkal ismerkedtem meg. Igaz, azóta már jól beleástam magam a traktorok, a mezőgazdasági gépek szakirodalmába, ráadásul tanult szakmám is a mezőgazdasági technikus. Ez a típus mégis megmaradt kedvencnek.

— Sok ráfordítást és utánajárást igényel a régi alkatrészek beszerzése?

— Egy-egy régi alkatrészért több száz kilométert is utazik az ember, de az is elképzelhető, hogy újra kell gyártatni az alkatrészeket, hisz jómagam a kis műhelyben maximum a kisebb darabokat tudom megcsinálni. A ráfordításról meg annyit, hogy semmilyen más káros szenvedélyem nincsen... A család pedig megértő. Egy lányom és egy fiam van. A lányom nem ilyen irányban indult el, de a fiam autószerelőnek tanult, és ő is többször eljött már velem a traktoros találkozókra, bemutatókra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!