Közélet

2008.08.06. 18:10

Csak szabályosan! - Fair play az utakon is

Fair vezető elnevezéssel indított akciót laptársunk, az Autó-Motor. Azok, akik a mindennapi forgalomban, nemcsak magukra, hanem a közlekedés többi résztvevőjére is odafigyelnek egy matricát ragaszthatnak ki autójukra. A kezdeményezést természetesen az Új Néplap is támogatja.

Németh Gergő

Hazánkban — köztük megyénkben is — kiábrándító a közlekedési morál. A legtöbb nagyváros utcáin egyre több az autó, így egyre több az ideges ember is az utakon. Mivel egy ingerült vezető kevésbé figyelmes, így a közlekedésbiztonság is folyamatosan csökken. Az Autó-Motor ennek próbálja elejét venni. A kezdeményezésükben indult Fair vezető elnevezésű, figyelemfelkeltő kampányból lapunk is kiveszi részét. A megyei rendőr-főkapitánysággal közösen, első körben 500 matricát osztunk szét a pedánsan közlekedők között. S, hogy mit nyerhetnek ezzel az autósok? Egyrészt példát mutathatnak a többi közlekedőnek, másrészt, ha fotón beküldik a járművükre ragasztott matricát, értékes nyeremények is üthetik a markukat.

Vissza is élhetnek a matricával

Bana Béla elmondta, előfordulhat, hogy olyanok is részt vesznek a négy hónapos akcióban, akik fittyet hánynak a szabályokra, s csak a felajánlott nyereményekre hajtanak. Ám az ő esetükben nem sokáig marad a matrica az autón, hiszen elég egy fényképet készíteni róla, majd — mivel nem tudnak azonosulni a kezdeményezéssel — le is szedik azt a járműről.

— Igyekszünk segíteni ebben az akcióban. Az Új Néplaphoz csatlakozva várhatóan 200 matricát osztunk majd szét a megye teljes területén — tudtuk meg Bana Bélától, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tagjától. — Ezt azok az autósok kapják majd, akiknek nemcsak rendben vannak járművük iratai, illetve a KRESZ szabályokat tartják be, hanem kulturált közlekedési magatartásukkal példát is tudnak mutatni a többi közlekedőnek.

Bana Béla hangsúlyozta, hogy a matrica felragasztása a közlekedési jellemet nem változtatja meg, nem is számít igazán mérföldkőnek. Ám arra jó, ha valaki felragasztja és betartja a szabályokat, ugyanezt el is várja a többi közlekedőtől. Visszatartó ereje is lehet a matricának, hiszen ha valaki annak ellenére is szabálytalankodik, hogy az autóján ott virít a jel, inkább kerül a figyelem középpontjába.

Megkérdeztünk néhány ismert megyei személyiséget, mi a véleménye a Fair vezető kampányról.

— A kezdeményezés ötletnek nem rossz, bár azt hiszem nem sok eredménye lesz — fejtette ki véleményét Kovács János, az egyik szolnoki autósiskola vezetője. — Persze az is előfordulhat, hogy lesz pozitív hozadéka az akciónak, ám a közlekedési morál annyira alacsony szinten van, hogy ezen így nem lehet változtatni. A nevelésnél, a képzésnél kellene ezt a problémát megfogni, például a morális közlekedés, mint tantárgy bevezetésével. Addig minden ilyen matricás akció csupán tüneti kezelésként hathat.

Azonban vannak, akik sokat várnak az akciótól.

— Jó ötletnek tartom a hasonló kezdeményezéseket amennyiben ezek eredményre vezetnek, mert mi a cégünknél is elsődleges szempontnak tartjuk a balesetmentes közlekedést. Másrészt fontos felhívni az emberek figyelmét a közlekedési szabályok betartására, hiszen a balesetek 95 százalékánál emberi tényező játszik közre — árulta el Karmazin György, a BI-KA LOGISZTIKA ügyvezető igazgatója.

Olyan is akadt, aki maga is kiragasztotta autójára a kampányt hirdető matricát.

— Örülök neki, hogy végre vannak olyanok, akik próbálnak tenni a közlekedési morál javításáért. Éppen ezért ragasztottam ki én is az autómra a matricát — mondta el Cozombolis Leonidasz Péter énekes, a szolnokiak nagy kedvence. — Sokat utazok, közben lépten-nyomon azt tapasztalom, hogy az autósok türelmetlenek, idegesek, ez pedig figyelmetlenséget szül. Ha ezzel az akcióval sikerül megértetni velük, hogy a szabályok betartásával és a többi közlekedővel szemben türelmesen viselkedve sokat tehetünk a közlekedési morál javításáért, akkor máris sikeres volt a kezdeményezés.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!