Közélet

2008.08.20. 19:27

Ezrek a Szent Jobb-körmeneten

Majdnem 200 éves hagyománya van a Szent Jobb-körmenetnek, bár több évtizedre ez a hagyomány a második világháború után megszakadt. Délután öt óra óta tart az ünnepi szentmise a Szent István Bazilikánál. Ezt követi a körmenet.

MR1

Az MR1-Kossuth Rádió helyszíni tudósítója azt Esti Krónikában arról számolt be, hogy több ezer ember gyűlt össze a bazilika előtt, ahol öt órakor kezdődött az ünnepi mise, melyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be.

Erdő Péter beszédében kitért arra, hogy Szent István 970 éve halt meg. A bíboros beszélt Szent István példájáról, a hagyományokról. A mise után kezdődik az itt sokak által leginkább várt Szent Jobb-körmenet, amely valóban több száz éves hagyományra tekint vissza.

A Szent Jobb első magyarországi körútja 1771-ben volt, amikor Mária Terézia hazahozatta Raguzából, vagyis Dubrovnikból. 1947-ben Mindszenty József bíboros vezette a tömeget a bazilikától a Hősök teréig, és ekkor közel félmillió ember vett részt a Szent István napi körmeneten. Egy évvel később, 1948-tól viszont már nem engedélyezték a felvonulást vallási tartalma miatt, így több mint negyven év szünet után 1989. augusztus 20-án rendezték meg újra a Szent Jobb-körmenetet. Többet jelentett ez akkor egy vallásos rítus fölelevenítésénél, mert nemcsak a hívek vettek részt az ünnepségen, hanem állami vezetők is. Például idén is eljött az ünnepségre Sólyom László köztársasági elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!