Közélet

2008.08.09. 09:29

Kárpát - medence vetélkedő Kárpát - medenceiekkel

Jászberényben rendezték meg az elmúlt napokban a Kárpát - medence Nemzetközi Földrajzversenyt, illetve az ehhez kapcsolódó tanulmányi kirándulást.

Banka Cs.

A versenyt immár egy évtizede szervezi meg a Földrajztanárok Egylete. A rendezvény célja minden alkalommal hasonló, hogy a térségben élő magyar diákok határainkon belül és kívül megismerjék a Kárpát - medence tájait, ízelítőt kapjanak egyes régiók kultúrájából is.

A vetélkedőt szervezők csapata, illetve a versenyen résztvevő diákok egyaránt a Vajdaságból, a Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljából, illetve határainkon belülről érkeztek Jászberénybe. A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar adott otthont magának a versenynek, illetve az intézmény kollégiumában találtak szállásra az elmúlt héten a diákok és tanáraik. Dorogi Lászlóné, és Berkó Judit főszervezőktől tudjuk, hogy a tanulmányi kirándulások keretében a fiatalok megismerkedtek a Tápió-Hajta vidékével, Jászberényben a Jász Múzeummal, illetve a város nevezetességeivel, gyárlátogatáson vettek részt az Electrolux jászberényi gyáraiban, megtekintették a berényi állatkertet, ellátogattak a visontai Mátravidéki Erőműbe, rövid látogatást tettek a jászágói iskolatörténeti bemutatón.

A tapasztaltakról, a megismert vidékről pedig tegnap írásbeli és szóbeli beszámolókon, teszteken adhattak számot. A szervezőktől tudjuk, hogy a számos Kárpát - medencei táj után most azért választották a Jászságot, mert tapasztalatuk szerint ez hazán egyik leginkább fejlődő térsége, mind gazdasági, mind pedig turisztikai szempontból.

Egyelőre az még nem dőlt el, hogy a következő évben hol tartják meg vetélkedőjüket, ugyanis a szükséges anyagi forrás előteremtése egyre nehezebb a civil közösség számára. Azt minden esetre kiemelték, hogy Jászberényben nagyon sok segítséget kaptak a várostól, a vállalkozásoktól, intézményektől, sok helyre térítés mentesen juthattak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!