Közélet

2008.08.07. 18:01

Még a családját is hátrahagyva tűnt el a szolnoki gyerekeket táboroztató egyesület kapcsolattartója

Az egyik telefon kikapcsolva, a másik telefonszám kicsörög...a végtelenségig. Az Együtt Kelevíz és Környéke Jövőjéért Egyesületet nem lehet utolérni.

Vigmond Erika-Márton László

A székhelyként bejelentett kelevízi ház körül is csönd van. Az érkező televíziós stábnak is a szomszéd adott némi felvilágosítást: a férfi reggel elment, az asszonyt pedig nem is látták. Információnk szerint Horváth Ágnes, aki kapcsolattartóként lett megjelölve a civilszervezetnél, csapot-papot, s családját hátrahagyva szerda reggel lelépett.

Balatonfenyves vendégei a szolnoki gyerekek

Farkas Lajosné pedagógus, a csoport vezetője csütörtökön a Somogyi Hírlapnak elmondta, nagyon jól érzik magukat a gyerekek. Délelőtt fürödtek, fagyiztak, délutánra pedig ajándékvásárlást terveztek. Egyre többen keresik fel őket, segítséget ajánlanak. Pénteken egy felajánlásnak köszönhetően hajóútra megy a csoport.

— Szinte állandóan égnek a telefonok. Az iskolánk is folyamatosan érdeklődött, hogy mennyit kell fizetnünk a Balatonfenyvesen töltött napokért — mesélte a táborvezető, aki elmondta, nemrég ismét felkereste a község polgármestere, és közölte, hogy erre a pár napra a település vendégei, nem kell fizetniük.Azon a napon, mikor az egyesülete által szervezett szolnoki diákcsoport táboroztatása félbe szakadt, mivel a gyerekeket kitették a lefoglalt Balaton-parti panzióból. A pályázatban megígért hat helyett ugyanis csak három éjszakát fizetett ki a szervezet. Megtudtuk, hogy a fővárosi életet vidékire cserélő fiatalasszony néhány éve költözött Gadányból Kelevízre.

— Igen kellemetlen helyzetbe hozták a települést — mondta Berta Józsefné, Kelevíz polgármestere. — Kategorikusan elzárkózunk tőlük, a kelevízi önkormányzatnak semmi köze az egyesülethez, hiába szerepel az elnevezésben a falu neve. Amikor ideköltöztek Ágnesék, akkor hallottam, hogy valamilyen egyesületük van, de nem vették fel velünk a kapcsolatot. Nem is ismerem az egyesület mögötti vezetőséget, sem a szponzorokat. Egyetlenegyszer fordultak hozzánk. Élelmiszersegélyt kaptak, amit Kelevíz, Gadány, Hosszúvíz között osztottak el. A kamion Hosszúvízen rakodott le, s kérték, hogy a falugondnoki autónk menjen el az élelmiszerekért.

A 2006-ban alakult egyesület gyerekcsoportokat vitt nyaralni. Ősz Jánostól, Gadány polgármesterétől megtudtuk: tavaly 9 hétre kibérelték az önkormányzat panzióját. A fizetés viszont nehézkesen ment, pedig a gyerekekre tekintettel nagyon kedvezményes szerződést kötöttek velük. Az előleget odaadták, s egy darabig részletekben folyt is be valamennyi pénz, majd teljesen elmaradt. Bírósági ügy lett belőle, s az akkori hatszázezer forintos tartozásból még mindig több mint kétszázezer forintot vár az önkormányzat. Hosszúvíz polgármestere, Csizmadia Attila arról számolt be, hogy az egyesület idén is jelezte, hogy hozna gyerekeket táboroztatni, de kénytelenek voltak nemet mondani. Az elmúlt évi után is tartoznak Hosszúvíznek csaknem félmillió forinttal.

— Szinte állandóan égnek a telefonok. Az iskolánk is folyamatosan érdeklődött, hogy mennyit kell fizetnünk a Balatonfenyvesen töltött napokért — mesélte a táborvezető, aki elmondta, nemrég ismét felkereste a község polgármestere, és közölte, hogy erre a pár napra a település vendégei, nem kell fizetniük. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!