Közélet

2008.08.17. 17:09

Miniatürizált világban él a martfűi férfi

Időtöltésnek indult, mára életformává nőtte ki magát a makettezés Varczag György életében. Felesége unszolására nevezett be első versenyére, ma már zsűritagként is tevékenykedik.

Kiss Anita

Pályája indulásáról beszélgetünk, mikor Gyuri észreveszi, hogy az alkotásait fürkészem. Gladiátor, templomos lovagok, Lehel vezér, pásztázom végig a polcot. — Ez a büszkeségem, Dzsingisz kán — mutatja.

Turul Makett Klub — van utánpótlás

2007-ben Varczag György kezdeményezésére megalakult a fiatal tehetségekkel foglalkozó klub Martfűn. „Tizenegy tagunk van, akik szép eredményeket érnek el mind hazai, mind nemzetközi szinten. A közelmúltban egyikőjük Hollandia királyi légierő bemutatójára nyert utazást, míg egy másik tagunk saját kategóriájában a világversenyen ötödik helyezést ért el”, büszkélkedett a klubvezető.

— Öt évembe telt, mire meg tudtam vásárolni — folytatja. Soha mongol kán nem „fürdött” annyit, mint ez a 90 miliméteres figura. Annyiszor kellett ugyanis lemosni róla a festéket, mire készítője szerint élethű lett. Ez a fajta maximalizmus pedig a kezdetek, azaz ’92 óta kísér(t)i. Ekkor ismerkedett meg a makettezéssel a kecskeméti katonatársak révén.

— Akkoriban nem volt segítségem, folyóiratokból merítettem. A sikerélmény kezdetben messze elkerült — mondja mosolyogva. Majd egy városi rendezvényen kiállította munkáit, melyek pozitív visszhangot kaptak. Ezt Gyuri részéről évekig tartó gyakorlás, míg felesége, Ági oldaláról biztatás követte. — Addig győzködtem, míg 2002-ben benevezett a szolnoki makettversenyre, ahol két első, és egy harmadik helyezést hoztak a munkái. Így indult versenyszerű pálya — folytatja Ági. A férfi ezután csatlakozott a Szolnoki Makettezők Baráti Köréhez és azóta sorra szerzi az elismeréseket.

— Legutóbb Bulgáriában volt nemzetközi verseny, melyen az országos makettszövetség elnökének felkérésére indultam. A klub képviselte Magyarországot, én három első, egy második és egy harmadik helyezést szereztem — mondja. A legnagyobb elismerést számára mégis az áprilisban Mosonmagyaróvárott megrendezett világverseny jelentette, melyen húsz ország versenyzői vettek részt. — Saját készítésű figurával hoztam el a második helyet, és külön öröm, hogy eredményeim alapján zsűritagnak is felkértek. Büszkeséggel tölt el, hogy e közösségnek tagja lehetek.

A martfűi férfit a sikerek további tervek megvalósítására ösztönzik. — Ennyi év után újabb kihívást jelent a faragás művészetének elsajátítása. Eddig gyártóktól vásárolt figurákkal dolgoztam, mostanában viszont magam is készítek hasonlókat — magyarázza. Gyuri a közeljövőben Lehel vezér hat társának elkészítését tervezi, melybe talán a kislánya is segítségére lesz. Ezen kívül készül a szeptemberre, hiszen három versenyen is indul egyszerre. — Ilyenkor előző este tanácstalanul állok a dobozok között, ecsettel a kezemben és nem tudom eldönteni, miket nevezzek be. Egy alkotásomnak egy versenyévet adok. Ősszel utazok egy szerb és egy szlovák versenyre, emiatt a békéscsabaira csak elküldöm a munkáimat — sorolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!