Közélet

2008.08.14. 18:07

Politikai huzavona a szolnoki pöcegödrök miatt

Még ki sem postázták az új, drágább díjtételeket a folyékony hulladék szállítására vonatkozóan a szolnoki üdülőkörzetben, a városvezetés máris új, csökkentett tarifára kér két héten belül javaslatot a szolgáltatást végző Remondistól.

Mészáros Géza

— Sajnálatos, hogy a városi ellenzék politikai útra terelt egy lakossággal történő egyeztetéssel hamarjában megoldható problémát — kezdte szerdai városházi sajtótájékoztatóját Szalay Ferenc. A szolnoki polgármester mondandójában a Vízpart körúti üdülőrészen élők folyékony hulladékszállításával kapcsolatos felvetésekre reagált, s adott
megnyugtató választ.

Közszolgáltat a vállalkozás

Papp László, a Remondis Szolnok Zrt. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a folyékony hulladék szállítása, kezelése, ártalmatlanítása és szakszerű elhelyezése közszolgáltatásnak minősül, így a társaságban résztulajdonosi önkormányzat kívánságát természetszerűen teljesíti a cég. Már készül az újabb kalkuláció, amelyet két héten belül a városvezetés elé terjesztenek.

Mint megírtuk, Csák László, az MSZP városi elnöke arra szólította fel a minap Szalay Ferenc polgármestert, hogy vizsgáltassa felül és vonassa vissza a február 21-én a fideszes frakció, illetve Kerék Gyula szabaddemokrata valamint Tóth Ferenc független képviselő által megszavazott rendeletet. A szocialsiták szolnoki szervezetének első embere érintettként ahhoz a lakossági kezdeményezéshez csatlakozott, amely a Holt-Tisza-part mellett élő kerttulajdonosok felháborodásán alapul, s az ügyben közel száz aláírást is összegyűjtöttek már. A Remondis Szolnok Zrt. a közelmúltban egy levélben értesítette az üdülőterületen élőket arról, hogy egyetlen szolgáltatóként ő gyűjtheti be és ártalmatlaníthatja a városrészben a folyékony hulladékot. Csák László, valamint a köré gyűlt mintegy húsz fős telektulajdonosi kör azt kifogásolja, hogy a város drasztikusan megemelte e szolgáltatás tarifáját, illetve azt is, hogy új díjtételként március elsejével visszamenőlegesen megjelent a vízhasználat után átalányként fizetett — úgymond — ártalmatlanítás díja.

A felháborodottak azt is kifogásolták — állítólag az ombudsman állásfoglalását is megkérték —, hogy a vízhasználatot is a díjtételébe beemelő Remondis hogyan juthat hozzá egy másik szolgáltató — a Víz- és Csatornaművek Zrt. — adatbázisához.

Szalay Ferenc közölte, a Remondis egy korábban elfogadott városi rendeletet pontatlanul fogalmazott meg, s küldte szét a tájékoztatókat az érintett lakosság felé. A szolgáltató védelmében azonban megjegyezte, az üdülőkörzetben élők közül egyeseknek ugyan fájó lehet a díjemelés, azonban meg kell érteniük, hogy a Remondis a környezetvédelmi törvényeknek megfelelően szállítja, ártalmatlanítja és helyezi el a lakossági szennyvizet. Ezért magasabb a tarifája azon vállalkozókkal szemben, akik ámbár olcsóbban, de engedély nélkül, megfelelő kezelés hiányában, az élő- és a Holt-Tiszába illegálisan kiöntve szállítják el — az egyébként szabálysértőként eljáró — megrendelőitől a folyékony hulladékot.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a város utasította a szolgáltatót egy új, csökkentett díjemelésű tarifatáblázat kidolgozására, amelyre két hétnyi türelmi időt jelölt meg. Azt is elvárja a Remondistól, hogy olyan módosulást nyújtson be, amellyel egyrészt ösztönözze a csatornarákötésre azokat a lakókat, akik azt még nem tették meg, másrészt ne járjon rosszabbul az a szolgáltatást igénybe vevő sem, akinek az ingatlana rá van kötve a csatornára. Szalay Ferenc rámutatott, hogy Szolnok 96 százalékban csatornával ellátott település, ám vannak olyan városrészek, így a Vízpart körút is, ahol mihamarabb ki kell építettni a még hiányzó infrastruktúrát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!