Közélet

2008.10.04. 15:00

Égetés szabályainak megsértéséért 30 ezer forintos bírság is kiszabható

BB

— Szolnokon 2008. március 1-től vezették be a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtést, melynek keretén belül a város családi házas övezeteiből gyűjtjük a zöldhulladékot — tájékoztatott Csikós Sándor, a szolnoki városüzemeltetési osztály vezetője. — Erről, értesítettük a lakosságot is.

Lehetőség van továbbá lomtalanítás keretén belül a zöldhulladék elszállítására is. Ebben az esetben a Szolgáltató elszállítja a zsákban kihelyezett vagy maximum 50 x 50 x 100 centiméteres kévékbe kötegelt zöldhulladékot. Az ingatlantulajdonosok részére a Remondis Szolnok Zrt. márciusban ingyenesen kiosztott „zöld” zsákokat (egész évre elegendő mennyiséget), melyben az ingatlantulajdonosok otthon gyűjthetik zöldhulladékukat, melyet a vegetációs időszakban kéthetente szállítanak el. Amennyiben további gyűjtőzsákokra van szüksége az ingatlantulajdonosnak, úgy a Remondis Szolnok Zrt-től vásárolhatnak. A vékonyabb zsák darabja bruttó 72 forint, a vastagabb zsák pedig darabontként bruttó 144 forintért kapható.

Csikós Sándor elmondta, hogy a környezetvédelem helyi részleges szabályozásáról szóló rendelet alapján fertőzés esetén avar és kerti hulladék égetésére (amennyiben a növényvédelmi szerv másként nem rendelkezik) 3 munkanappal korábban a jegyzőhöz történő írásbeli bejelentést követően csak október 15-től március 15-ig, szélcsend esetén, 10 és 17 óra között kerülhet sor. A fentiek alapján zöld hulladékot csak a megjelölt időpontban a megfelelő feltételek mellett lehet, egyéb hulladék égetése a megjelölt időpontban is tilos.

Aki a vonatkozó rendelet avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályait megszegi szabálysértést követ el és 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, amennyiben cselekménye nem minősül törvény vagy kormányrendeletben meghatározott szabálysértésnek. Az összegyűjtött zöldhulladékot Kétpói Regionális Hulladéklerakóba szállítják, ahol komposztálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!