Közélet

2008.10.16. 18:39

Milyen szakmát tanuljanak a fogvatartottak?

Miért fontosak a büntetés-végrehajtási intézetben a szakképzések? Hogyan működik ez a szolnoki intézetben és hogyan teljesítenek a jelenleg kőművesnek készülő fogvatartottak? Erre és hasonló kérdésekre kaptunk választ a csütörtöki konferencián, melyet a megyei bv intézetben tartottak.

Szoljon.hu

— Autóbalesetet okoztam, 2006-ban kerültem be és 2011-ben szabadulok — árulta el az egyik rab, aki a megyei bv intézetben éppen a kőműves szakmát igyekszik elsajátítani. — Azért is örülök ennek a lehetőségnek, mert egyelőre nincs semmilyen végzettségem, ráadásul sok időm is van, így a tanulással legalább hasznosabban és gyorsabban telik.

Mint azt a fiatalember elmondta, szeretne a kőműves szakmában elhelyezkedni, hiszen azért szerzi meg a végzettséget, hogy hasznosítsa a börtönben tanultakat.
— Nagyon ügyesek és szorgalmasak a diákok — vette át a szót az oktató. — Két csoportom van, felváltva készítem fel őket a vizsgára. A gyakorlati órák előtt elméleti képzést is kaptak, így ha minden jól megy, december végén megkaphatják az OKJ-s bizonyítványukat.

Mint azt az oktató hozzátette, az óráin ugyanúgy van feleltetés, mint máshol. Reggel nyolctól délig tartanak a gyakorlatok, majd egyórától négyóráig.
— Mivel két csoportot oktatok, az egyiküket egyik héten két napon keresztül tanítom, a következőn pedig három napot vagyok velük — teszi hozzá.

A délelőtt folyamán különböző előadásokat tartottak az intézeten belüli oktatásról, ahol elmondták, valódi esélyeket adnak az elítélteknek azzal, hogy szakmát szerezhetnek, mialatt büntetésüket töltik.
— A Népfőiskolai oktatás felnőttképzésének egyik fontos célja, hogy szakképesítést szerezzenek a fogvatartottak — kezdte előadását Ványi László őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-Végrehajtási Intézet osztályvezető-helyettese. — Mivel többféle hátránnyal rendelkeznek, szükségük van arra, hogy a bütetésük letöltése után, megfelelő végzettséggel munkát találjanak, és el tudják tartani magukat, családjukat. Különböző programokat kínálunk, de természetesen az elítéltek saját igényeiket is jelezhetik.

A fogvatartottak oktatása között kiemelt célcsoport a fiatalkorúak és a nők. Az ő esetükben még fontosabbnak tartjuk, hogy szakképesítést szerezzenek.
Magukról a szakképzésekről, azok hatékonyságáról Nyáry László, a Burgerlandi Felnőttképzési Intézet elnöke beszélt. Mint elmondta, az első magyarországi intézményt 2003 szeptemberében hozták létre, majd 2007 januárjában megnyitották a többit is az ország különböző területein.

— Célunk, hogy a munkaképes lakosság minél nagyobb része dolgozzon — mondta. — Ennek egyik lehetséges módja, a szakmák elsajátítása, és a nők foglalkoztatása. Jelenleg harminchárom intézetből tizenkettővel vagyunk kapcsolatban. Fontosnak tartjuk, hogy a fogvatartottak is esélyt kapjanak a munkába álláshoz, mert ezzel nemcsak ők nyernek, hanem az állam is. Hiszen dolgozó, adófizető állampolgárokká válnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!