Közélet

2008.10.09. 13:34

Orosz Zoltán is az Iránban leszállított gépen utazott

Szeptember 30-án félrefordítás miatt kellett landolnia Iránban annak a repülőnek, amely négy magyar katonatisztet szállított Afganisztánba. A katonai küldöttségben egyébként annak a csoportnak a tagjai utaztak, akik október 1-jén átvették a kabuli nemzetközi repülőtér irányítási feladatait.

Németh G.

A honvédelmi tárca közlése szerint, amikor a magyar katonákat szállító gép az iráni légtérbe ért, a helyi civil légi irányítás rutinszerűen kérte a több betűből és számjegyből álló azonosítóját. Az iráni részről elkövetett fordítási hiba miatt azonban az azonosító egy betűnyi eltéréssel érkezett be az előre megadotthoz képest. A gépet ezután szólították fel a, hogy ellenőrzésre szálljon le Teheránban, ahol tisztázták a félreértést.

A Honvédelmi Minisztérium cáfolta, hogy a magyar személyzet által vitt repülőt iráni vadászgépek kísérték volna a légikikötőbe. A delegáció tagjaként a gép fedélzetén tartózkodott Orosz Zoltán, a honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának törzsfőnöke is, aki korábban a szolnoki Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis parancsnoki feladatait is ellátta. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Orosz Zoltánt, aki azonban nem kívánta kommentálni a történteket.

repülőnek, amely négy magyar katonatisztet szállított Afganisztánba. A

katonai küldöttségben egyébként annak a csoportnak a tagjai utaztak, akik október 1-jén átvették a kabuli nemzetközi repülőtér irányítási feladatait.

Németh G. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!