Közélet

2008.10.20. 18:23

Szolnoki tömegközlekedés: az OrangeWays felkavarta az állóvizet

A helyi tömegközlekedési piacon a Jászkun Volán Zrt. számára komoly vetélytársként jelentkező narancsos társaság, az OrangeWays hétfőn a megyeszékhelyen ajánlotta magát leendő ügyfeleinek. Egyébként mindkét cég fejlesztésekre készül. S hogy kinek a buszaira szállhatunk fel jövő évtől Szolnokon, a hónap végén kiderül.

Mészáros Géza

A Hild téren egy leállított jármű mellett kampányolt a cég, egy másikkal pedig egy teljes napon keresztül körbebuszozva mutatta be: milyen lenne, ha a színesebbre festett társaság járműállománya lepné el Szolnokot.

A Jászkun Volán Zrt. vezetése nyugodt

Sziráki Pál, a Jászkun Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, olyan pályázatot nyújtottak be, amely a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel. Több évtizedes szakmai tapasztalatuk pedig biztos garancia egy megfelelő közösségi közlekedés biztosítására. Sziráki Pál arról is beszámolt, hogy a zrt. — amennyiben nyer a pályázaton — egy éven belül új, korszerű, alacsony padlós járművekre cseréli a jelenlegi autóbuszpark egyharmadát, de további beruházást is megvalósít. Például bevezeti az interneten, WAP-on megvalósuló dinamikus utastájékoztatást.


Mint arról írtunk, idén december 31-én lejár a Jászkun Volán Zrt.-nek a szolnoki önkormányzattal négy évvel ezelőtt kötött koncessziós szerződése. A város még nyáron pályázatot írt ki, immáron nyolc évre a helyi autóbuszos személyszállításra. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a jelenlegi szolgáltató, a Jászkun Volán pályázni fog. Mint immáron ismert, a Magyarországról Hollandiába, Németországba, Ausztriába, Lengyelországba, Horvátországba, Csehországba, Szlovákiába, Romániába helyközi komfortjáratokat indító OrangeWays Zrt. is beadta a pályázatát a szolnoki városi utasszállításra.

A hétfői kampánykörút alatt szólaltattuk meg a narancsos cég egyik tulajdonosát, Kedves Ferencet és Kovács Miklós vezérigazgatót. Érdeklődésünkre elmondták, szándékaik komolyak, hiszen nyertes pályázat esetén legalább kétmilliárd forint beruházást hajtanak végre. A szolnoki megméretés azért is fontos számukra, mert a későbbiekben ez a város jelenthetne az OrangeWays számára referenciát a helyi utasszállítási piacon. Ebben az ágazatban a szolnoki pályázatban megfogalmazott követelményekhez a legnagyobb belföldi járatokat üzemeltető osztrák Blaguss GmbH. nyújtott háttértámogatást.

[caption id="" align="alignright" width="278"] Orange Ways bemutató
[/caption]— Szolnokon kívül Gödöllőn és Pápán pályázunk még a helyi tömegközlekedés lebonyolítására — adott információkat Kedves Ferenc. — Tévhit, hogy mi külsős buszvezetőket szeretnénk itt Szolnokon foglalkoztatni. Nem! Amennyiben nyerünk, úgy közel 130 főnek kínálunk munkát, s elsősorban a helyiekre, a már tapasztalt szakemberekre számítunk. Ahogy azt a pályázatunkban megfogalmaztuk, hatvan buszt — Mercedest, Volvot, Bova-t — kívánunk forgalomba állítani. A flotta közel fele vadonatúj lenne, de a másik része sem volna idősebb 84 hónaposnál. Úgy véljük, többet tudunk nyújtani vetélytársunknál: bevezetjük a GPS alapú rendszert, a város különöző pontjain forgalomirányítókat állítanánk, új megállókat létesítenénk, az utazóközönség minél jobb és gyorsabb kiszolgálása érdekében hostesseket foglalkoztatnánk. Gyakorta tartanánk közvéleménykutatást, hogy még inkább megismerjük és ezáltal kielégítsük ügyfeleink kívánságait — hangsúlyozta az OrangeWays társtulajdonosa.

Kovács Miklós arról szólt, hogy az egykori Kőolajkutató vállalat többé-kevésbé üresen álló Kőrösi úti területét nézték ki telephelynek. S mivel az újonnan épült autóbusz-állomás a Jászkun Volán helyközi járatainak ad helyet, így az OrangeWays nem is használná az Ady Endre úti parkolórendszerét — az erre irányuló felvetéseknek nincsen alapja. A vezérigazgató hozzátette: ha nem az OrangeWays nyer, akkor is volt értelme a pályázatuknak, mert legalább felkavarta az állóvizet a városban, s méltó riválisa akadt egy régóta monopolhelyzetben lévő, emiatt kevésbé fejlődőképes cégnek.

A döntés a helyi képviselő-testület kezében van, amely október 30-án ülésezik.

Orange Ways bemutató -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!