Közélet

2008.10.14. 19:04

Szombaton fagy is lehet, a szépidő viszont folytatódik

A héten igazán csak a péntek reggel átvonuló hidegfront idején lesz rossz idő. Bár szombat reggel helyenként megjön az első őszi fagy, a napsütéses hétvégi időjárásra sem lehet panaszunk. Kirándulást, túrázást továbbra is bátran szervezhetünk, eddig remekül alakul az október.

Origo

Az egy hétnél is tovább elhúzódő vénasszonyok nyarát várhatóan a csütörtök esti, péntek reggeli hidegfront zárja le. Ekkor sokfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar, és pénteken napközben megerősödik az északnyugati szél. A felhőzet azonban már aznap felszakadozik, majd elvonul.

A hétvége az ősz eddigi leghidegebb reggelével indul, szombat hajnalban sokfelé számíthatunk a hőmérsékleti méréseknek megfelelő 2 méteres magasságban is gyenge fagyokra, a talaj menti fagy pedig még nagyobb területre kiterjed. Sajnos a kerti virágok számára végzetes lehet a szombat reggel, a ládákban, cserepekben lévő virágokat érdemes egy éjszakára fagyvédett helyre vinni. Felhő viszont alig lesz az égen, így szombat délután már eléri a hőmérséklet a 15-17 fokot. Ez már korántsem a vénasszonyok nyara, de mindenképpen kellemes idő. Vasárnap reggel helyenként sűrű köd képződik, feloszlásukat követően azonban ismét több órára kisüt a nap.

Szerdán és csütörtökön érdemes munka után sétálni, sportolni a szabadban. A levegő szennyezettsége kissé növekszik, a reggeli csúcsforgalom idején a belvárosokban számottevő. A pénteki hidegfront hatására kitisztul a levegő, a légszennyezettség ismét minimális szintre csökken. Hétvégén újra egész napos programokat szervezhetünk, kirándulásra, túrára is kedvezőek a feltételek. Öltözetünk legyen réteges, a napi hőingás meglehetősen nagy. Kerti munkákat, levélsöprést, kertásást is mostanában érdemes elvégezni.

Az októberi jó időt a Közép-Európa felett kialakuló, a hétvégén ismét megújuló anticiklon okozza, amely napokig távol tartja a markáns frontokat, és a benne lévő leszálló légmozgások nem kedveznek a felhőképződésnek. Ez a fajta napos időjárás azonban már csak a hónap végéig tud kialakulni. Az éjszakák hosszának rohamos növekedése miatt november elején hasonló légköri feltételek mellett a hajnalban képződő ködök már az ország nagy részén egész nap megmaradnának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!