Közélet

2008.12.10. 13:11

Egy kislányt és édasapját is üldözőbe vette a kóbor kutya

Sokan panaszkodnak amiatt, hogy sok a kóbor kutya Szolnokon. Egy kislányt és édesapját is üldözőbe vett egy kóbor eb a minap a belvárosban. A gyepmester ugyan próbálja megoldani a helyzetet, azonban nincs könnyű dolga. A negyven férőhelyes kutyamegfigyelőbe nehéz elhelyezni körülbelül száz kutyát.

Békési Brigitta

— Az utóbbi időben egyre több kóbor kutyát lehet látni a Széchenyi-lakótelepen — mondta a szolnoki Mizsei Erzsébet. — Nagyon félek tőlük, mert ha a boltból jövök teli szatyorral, mindig a nyomomba szegődnek a csöppet sem kistermetű állatok. Attól félek, ha egyszer nagyon éhesek lesznek, még meg is támadnak az élelemért. Amikor a lakótelepre költöztünk a kilencvenes évek elején, rengeteg kóbor állat volt a környéken, nem csak kutyák, hanem macskák is.

Körülbelül harminc kutyát gyűjtenek be évente a tüzelési időszakban

— Minden évben előfordulnak kisebb kutyaharapásos esetek — mondta Dénes Gábor, a szolnoki városüzemeltetési osztály munkatársa. — Amennyiben nem ismert a tulajdonos, be kell fogni az állatot és tizennégy napos megfigyelés alá kell helyezni, hogy kiderüljön, veszett-e a kutya vagy sem. A legtöbb lakossági észrevétel a Széchenyi lakótelepről és a szandai városrészből érkezik. Az utcán lévő kutyák nagy része főleg Szandaszőlős esetében nem kóbor kutya, hanem a tüzelési időszakban főleg házaktól, ösztönétől hajtott állat. A február végi, március eleji és az október-november hónapban zajló tüzelési időszakban több év viszonylatában harminc-harmincöt kutyát gyűjtenek be, ami ténylegesen gazdátlan.

Azóta rendeződött a helyzet, nem volt probléma, csak elvétve lehetett látni gazdátlan ebeket. Az utóbbi hónapokban azonban mintha újra ellepnék az utcákat.
Több lakossági panasz érkezett a szolnoki TVM-lakótelepen élőktől is a kóbor kutyák miatt. Többen félnek és attól tartanak, hogy megtámadhatják őket az állatok. További problémát jelent számukra az ebek éjszakai virtuskodása, ami miatt nehezen tudnak aludni is az ott élők. Arról nem beszélve, hogy a kóbor állatok összepiszkítják a játszótereken levő homokozókat is.

— A tacskónkat sétáltattam a kislányommal az egyik délután, amikor hozzánk szegődött egy nagytestű kutya — kezdte a szolnoki Kiss Tamás, aki a Szolnok ispán körút környékén lakik. — A kétéves gyerekem annyira megijedt az állattól, hogy sírva kapaszkodott a nyakamba. Attól félt, hogy megharapja a kutya. Kénytelenek voltunk futva menekülni előle. Az állat egészen hazáig követett bennünket és a lépcsőházba is be akart jönni, alig tudtuk becsukni az orra előtt az ajtót. Valószínűleg a kiskutyánk után jött, nem minket akart bántani. A gyereket ettől függetlenül halálra rémítette.

— A jó időre tekintettel kitolódott a tüzelési időszak, ezért gyakran lehet látni a városban kóbor kutyákat, segítene a helyzeten, ha farkasordító hideg köszöntene be — mondta Dénes Gábor, a városüzemeltetési osztály munkatársa. — A gyepmester próbálja megoldani a helyzetet, azonban nincs könnyű dolga. A negyven férőhelyes kutyamegfigyelőbe nehéz elhelyezni körülbelül száz kutyát. A 2005. évi állategészségügyi törvény megszűnt, idén szeptember 1-től lépett hatályba az új élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény (Éltv.), melynek lényege, hogy a növényvédelmi és állategészségügyi hatóságot összevonták.

Eddig kutyaharapás, fertőzés esetén kellett megfigyelni a kutyákat. A korábbi törvény az őrzésről nem, csak az ebek begyűjtéséről nyilatkozott. Az Éltv. nem csak a kóbor állatok begyűjtését tette kötelezővé az önkormányzatoknak, hanem a tartós elhelyezését is. Amennyiben a törvényalkotók a törvényben előírt kötelező feladathoz anyagi forrást nem rendelnek, az önkormányzatok túlnyomó része csak részben tudja ellátni a kóbor állatok begyűjtését és tartós megfigyelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!