Közélet

2008.12.07. 12:20

Harmincheten kaptak állami segítséget Kisújszálláson

A 2006-os tavaszi belvízben 246 ingatlan károsodott Kisújszálláson. Közülük akkor 119 tulajdonos kérte az állami támogatást. Most még 37-en kaptak segítséget.

Daróczi Erzsébet

— Nekem már megvan a karácsonyi ajándékom — mondja frissen meszelt háza előtt Balogh Róza, aki most 555 ezer forintot kapott belvizes házának a helyreállítására. Rózsika néni szülői vályogháza a múlt század közepén, alap nélkül épült. A támogatásból és a rokonoktól kapott 150 ezer forintból az egész ház alját 50-60 centi magasan szárítóvakolattal körbe tudta vakoltatni.

— Nagyon nagy segítség volt ez nekem, hiszen egyedülálló vagyok, a kis nyugdíjamból soha nem tudtam volna ezt a munkát elvégezni. December 24-én leszek 73 éves, mondhatom szép ajándékot kaptam a születésnapomra — mondja Rózsika néni meghatottan. — Szerettem volna én már két éve is kérni ezt a támogatást, de tízéves jelzálogjogot nem mertem vállalni.

A szülői házat javították ki

— A mi udvarunkon még soha nem állt meg korábban a víz — mondta a 81 éves özv. Kása Lajosné, aki Ferenc fiával él a szülői házban. Nagyon örültek a támogatásnak. A 200 ezer forintból így megerősítették a bejáratot, a fal tövéhez a téglajárda helyett betonjárda készült és a konyhát is újraburkolták.

Rózsika néni téli napjai csendesen telnek, nyáron azonban a kiskertjében a virágok és az elvetett zöldségek között mindig akad tennivalója. Karácsonyra pedig szeretné meglepni szeretteit általa készített levesbe való csigával, ezzel is jelezve, mennyire hálás nekik a segítségért.
A 2006-os tavaszi belvízben 246 ingatlan károsodott Kisújszálláson. Akkor csak 119 tulajdonos kérte az állami támogatást. Ők 147,7 millió forintot kaptak, tudtuk meg Tekse Líviától, a polgármesteri hivatal építési és városüzemeltetési osztályának munkatársától. A többiek a szigorú előírásokat, a tízéves jelzálogjogot nem vállalták, inkább visszaléptek az igényléstől. Többen saját erőből vagy családi segítséggel igyekeztek kijavítani sérült házaikat. Voltak azonban, akiknek erre nem volt anyagi fedezete. Így amikor a megmaradt pénzre az állam újabb pályázatot írt ki, ők is jelentkeztek, mert itt már nincs jelzálogjog bejegyzése. A harminchét jogosult 14,49 millió forint támogatást kapott. A munkák befejezésének legvégső határideje 2009. június vége.

Czinege Ferencet, aki jó pár éve Karcagról költözött Kisújszállásra, szintén súlyosan érintette a belvíz.
— Két éve azért nem kértem a támogatást, mert hetvenévesen nem akartam jelzálogjogot a házra — mondta a férfi. — Korábban ezen a környéken soha nem volt belvíz, akkor azonban harminc centis vízben állt az udvarom. Csak gumicsizmában tudtam közlekedni. Még az a szerencse, hogy a hátsó szobám udvari falát pár éve téglából teljesen újrarakattam. Ha ott nincs új fal, az udvaron hömpölygő víz két éve biztosan kivitte volna a vályogfalat.

Czinege Ferenc a most kapott 170 ezer forintból a megrepedt zárt verandája falát erősítteti meg. A munkák egy része már kész, a többi tavaszra maradt. Mint mondta, örül ennek a segítségnek, hiszen ahogy készt lesz a munka, a ház már kiszolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!