Közélet

2008.12.07. 18:02

Már mindenki a rászorulóknak gyűjt

A segélyszervezetek mindig gondolnak a rászorulókra, gyűjtenek nekik hasznos dolgokat. Ám az ünnepek közeledtével ez még fontosabb a számukra. Szeretnék ha mindenkinek boldog lenne a karácsonya. Megyénkben is zajlanak már a segélyakciók.

T. J.—N. I.—D. E.

— Nemcsak testi, lelki táplálékot is igyekszünk nyújtani a rászorulóknak — fogalmazta meg a szolnoki Belvárosi Plébánia Karitasz csoportjának vezetője. Varga Zoltánné szerint ugyanis legalább annyian szorulnak rá a jó szóra, hogy meghallgassák őket, mint élelmiszerre vagy meleg ruhára.
Az iskolákkal felvették a kapcsolatot, hogy megtalálják a szegény sorsú családokat. Háziorvosokat is kerestek már meg, hogy olyan idősekhez is eljussanak, akik sehol sem jelentkeznek segítségért.

Időseknek, gyerekeknek gyűjtenek Karcagon

Karcagon a Vöröskereszt Karcagi Területi Szervezete minden évben ajándékcsomaggal kedveskedik a rászorulóknak, az idős egyedül élő embereknek. Mint Ébner Józsefné titkártól megtudtuk, a következő hetekben 80-100 karácsonyi csomagot osztanak szét, amely tartós élelmiszereket — lisztet, kristálycukrot, tésztát, konzervet — valamint gyümölcsöt és édességet tartalmaz. Édességgel és gyümölccsel kedveskednek az idősek klubja tagjainak, az értelmi fogyatékosok napközi otthonosainak is. Karácsony előtt a kórházban fekvő idős, beteg embereket is meglátogatják a vöröskeszt tagjai, nekik gyümölcsöt, édességet visznek. A gyermekosztály kis betegeinek pedig játékokat és édességet osztanak szét karácsony előtt.

A Karitasz tagjai akcióikhoz kaptak már támogatást az önkormányzattól, a Rotary Klubtól, de az egyházközséghez tartozó hívektől is, de igyekeznek megszólítani az egész várost. Így például az iskolákban kérték a gyerekeket, hozzák be megunt játékaikat. Most éppen ruhát és tartós élelmiszereket gyűjtenek. Az ezekből összeállított ajándékcsomagot advent utolsó vasárnapján adják át a rászorulóknak. Természetesen ezúttal is némi lelki táplálékkal, a hittanos fiatalok pásztorjátékának kíséretében.

A Katolikus Karitasz tagjainak tapasztalata szerint szívesen adnak az emberek annak, aki náluk rosszabb helyzetben van.
A Baptista Szeretetszolgálat „Tízezer gyermek karácsonya” országos cipősdoboz-akciójában a szolnoki szervezet is részt vesz. A cél az, hogy bátorítsák az embereket arra, hogy rászoruló gyerekeknek gyűjtsenek össze ajándékokat cipősdobozba. — A csomagba tegyenek édességet, játékot, színes ceruzát, gyurmát, vagy festéket. A dobozra írják rá, fiúnak, vagy lánynak szánják és hány évesnek — mondja Rimócziné Halmai Ilona, a szolgálat önkéntese.
Ez idáig kevés felajánlás érkezett, pedig az összegyűjtött csomagokat rászoruló gyermekeknek és árvaházaknak adnák szerte a megyében.
A Baptista Szeretetszolgálat célja, hogy ez az akció a tolerancia és szeretet jelképévé is váljon.

A Magyar Vöröskereszt szolnoki és mezőtúri szervezete egyaránt készül a karácsonyra.
A hagyományokhoz híven ez évben is lesz Mikulásgyár. Tartós élelmiszereket, játékokat, műszaki cikkeket gyűjtenek. Önkéntesek és nyugdíjasok segítségével több nagy áruházban is várják az adományokat, tisztított ruhákat. — Több iskolával is felvettük a kapcsolatot, segítsenek nekünk. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium és a szolnoki Egészségügyi Szakközépiskola már évek óta gyűjt a rászorulóknak — mondja Sallai Nóra, megyei igazgató.

Az adományokat a Gyermekjóléti Szolgálattal közösen sokgyermekes családoknak adják át. Mivel az akciók még nem kezdődtek el sem az iskolákban, sem az áruházakban, így még felajánlások sem érkeztek.
Mezőtúron a fiatalokkal közösen gyűjt a Vöröskereszt ajándékokat. Könyveket, játékokat szeretnének átadni a helyi kórház gyermekosztályán a beteg gyerekeknek. Csomagot is összeállítanak a kicsiknek, melyek gyümölcsöt, csokit tartalmaznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!