Közélet

2008.12.12. 14:24

Megállt az élet a községben, mert korán kezdődnek az ülések?

Szeptember 24-én megállt az élet Rákócziújfaluban. Két és fél hónapja hét testületi ülést is hiába hívtak össze, a szeptember végi ülésre előterjesztett tíz napirendi pontot azóta sem tárgyalták meg. Lehet, hogy a délután kettő órás kezdés a hibás?

Gelei József

A tervek szerint szerdán rendkívüli testületi ülésre került volna sor a rákócziújfalui polgármesteri hivatalban. A kiírt időpontban, 14 órakor mindössze öten foglaltak helyet a tanácsteremben, öt képviselő — mondhatni szokás szerint — ismét távolmaradt a tanácskozásról. Márpedig ez a létszám kevés, újfent határozatképtelennek bizonyult a testület.

A képviselőkkel szemben nincs jogosítványuk

Az önkormányzatok felett a törvényességi felügyeletet a megyei közigazgatási hivatal látja el. Megkerestük az ellenőrzési osztály vezetőjét, ő miként látja a Rákócziújfaluban kialakult helyzetet.

— Amíg a közfeladat ellátását nem veszélyezteti egy adott településen a testületi ülések elmaradása, nincs módunk közbeavatkozni. Amennyiben huzamosabb ideig nem hívják össze a tanácskozást, a közigazgatási hivatal vezetője megteheti azt. Ha viszont „csak" határozatképtelen az ülés, mint Rákócziújfaluban, még erre sincs lehetőségünk. A képviselőkkel szemben ugyanis nincs semmiféle jogosítványunk. Csupán jelezhetjük, hogy mulasztást követnek el, mint például most a költségvetési beszámolóval kapcsolatban — felelte érdeklődésünkre dr. Kollár István, az ellenőrzési osztály vezetője.



— Ezen én már meg sem lepődtem, hiszen az elmúlt két és fél hónapban hét testületi ülést is hiába hívtam össze — felelte érdeklődésünkre a falu első embere, Papp János polgármester, aludva néhányat a történtekre.

— Szeptember 24-én megállt az élet Rákócziújfaluban, azóta egy jottányit sem léptünk előre. A huszonkettes csapdájában vergődök: testületi határozat nélkül nem tehetek szinte semmit, a képviselők azonban nem hajlandók eljönni az ülésekre, pedig tiszteletdíjukat felveszik. Azt a tíz napirendi pontot, amit a szeptember végi ülésre előterjesztettem, azóta sem tárgyaltuk meg. Pedig rendkívül fontos dolgokban kellett volna, kellene dönteni. Hogy mást ne mondjak, közbeszerzési pályázaton nyertünk 14 millió forintot négy belterületi utca (Dózsa Gy., Táncsics, Sallai, Ságvári) felújítására azzal a kitétellel, hogy négy hónapon belül el kell kezdeni a kivitelezést. Ez a határidő december 18-án lejár, de a testület mind a mai napig nem fogadta el az előterjesztésem.

Sőt, az iskola és óvoda 2007-2008-as tanévének beszámolója, a különféle pályázatok, mint például a polgárőrség kérelme úgy tűnik ugyan úgy a feledés homályába merült a testületi tagok számára az elmúlt hónapokban, mint az az IKSZT-pályázat, melyet a művelődési házakra írtak ki és 200 ezer euró nyerhető rajta. Azt meg már egyenesen felháborítónak tartom, hogy a 2008 első félévének költségvetési beszámolóját sem tudtuk elfogadni. Bár pénzügyi bizottságunk időben megtárgyalta, majd elfogadásra javasolta a képviselő-testületnek, ám határozatképtelenség miatt nem jutottunk egyről a kettőre. Ezzel ráadásul mulasztásos tövénysértést követtünk el. Most pedig már jegyzőnk sincs, ugyanis dr. Takács Zsófia hosszabb időre betegállományba került, így szükségünk van egy helyettesre.

Nagykörü és Csataszög körjegyzője, dr. Varga Zoltán elvállalná a feladatot és polgármestere is hozzájárult „kölcsönadásához", ám munkába állásához testületi határozat kell. Azzal azonban, hogy szerdán ismét csak öten jelentünk meg az ülésen, ezt sem sikerült megszavaznunk. A távolmaradó képviselők arra hivatkoznak, hogy 17 óra előtt nem tudnak eljönni az ülésre, mert munkahelyük van és nem engedik el őket. Mikor megválasztották őket, akkor is tudták, hogy az összes ülés 14 órakor kezdődik, ráadásul a SZMSZ-t (Szervezeti és Működési Szabályzat), mely erről is rendelkezik, ők is megszavazták. Egyebként ők úgy tűnik semmi mással nem kívánnak foglalkozni, mint az általuk létrehozni kívánt ad hoc bizottsággal, amely az elmúlt fél év beruházásait bírálná el. Nem tudom, meddig mehet ez így tovább. Én még azt is felajánlom, hogy valamennyien mondjunk le, írjanak ki új választást, aztán majd meglátjuk, hogy a település lakói hogy döntenek.

A polgármester nem megy el szó nélkül az őt ért támadások mellett. Igazságügyi építési szakértőhöz fordult, s az elmúlt öt év valamennyi rákócziújfalui beruházását felül vizsgáltatja. A hivatalos jegyzőkönyvek azt a látszatot keltik, mintha az ellenzéki képviselők szándékosan maradnának távol az ülésekről. Április 7-től december 5-ig összesen 22 testületi ülést hívtak össze, négy képviselő csak töredékén jelent meg a tanácskozásoknak. Bodor Zoltán alpolgármester azért védelmébe vette a hiányzókat.

— Ha a képviselők fele azt kéri a polgármestertől, hogy ne kora délután legyenek az ülések, azt hiszem egy faluvezetőnek illene elgondolkodnia ezen — fejtette ki véleményét az alpolgármester. — Ugyan a törvény értelmében a munkáltató köteles elengedni alkalmazottját a tanácskozásokra, de a legtöbb helyen nem nézik jó szemmel a rendszeres hiányzást. Manapság pedig szerintem érhető, ha mindenki félti a munkahelyét. Sokkal nagyobb kompromisszum-készségre lenne szükség mindkét fél részéről. A választók által nyújtott hatalommal élni és nem viszaélni kell a település érdekében.

— Amíg a közfeladat ellátását nem veszélyezteti egy adott településen a testületi ülések elmaradása, nincs módunk közbeavatkozni. Amennyiben huzamosabb ideig nem hívják össze a tanácskozást, a közigazgatási hivatal vezetője megteheti azt. Ha viszont „csak" határozatképtelen az ülés, mint Rákócziújfaluban, még erre sincs lehetőségünk. A képviselőkkel szemben ugyanis nincs semmiféle jogosítványunk. Csupán jelezhetjük, hogy mulasztást követnek el, mint például most a költségvetési beszámolóval kapcsolatban — felelte érdeklődésünkre dr. Kollár István, az ellenőrzési osztály vezetője.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!