Közélet

2008.12.04. 14:51

Szigorúan ellenőrzött üzletek - akcióban a fogyasztóvédők

A két hete tartó átfogó ellenőrzésen megyénkben kirívó hiányosságot még nem találtak a fogyasztóvédők. Minden rendben volt csütörtökön is a Széchenyi lakótelep egyik üzletében, ahová honlapunk munkatársai is elkísérték a szakembereket.

Rimóczi Ágnes

— Parancsolnak még valamit? — kérdezte a pénztárosnő a Coop üzletlánc Zöld ABC-jében. A számlát kiegyenlítette a két vásárló, akikről azonnal kiderült, ők valójában a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai, akik éppen próbavásálást végeztek.

— Minden esetben ketten járnak a munkatársaink az ellenőrzésekre. Egyásmástól teljesen függetlenül vásárolnak, aztán fizetés után felfedik kilétüket, és a cég illetékes képviselőjének jelenlétében leellenőrzik a kosárban lévő árucikkeket — foglalta össze dr. Boieru Ildikó a próbavásálás menetét. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megyei kirendeltségvezetője elmondta, végül sztornózzák a számlát, a termékek visszakerülnek a polcokra, s a vásárlással egybekötött ellenőrzésről természetesen készül egy igazolás.

A próbavásálás során elsősorban szezonális édesipari termékek — szaloncukor, csokimikulás —, valamint szeszesitalok kerültek a hatóság munkatársainak kosarába. Az ellenőrzésnél aztán megvizsgálták például, hogy a szaloncukornál és csokinál feltüntették-e az egységárat, a szeszesitaloknál különösen figyeltek a betétdíjakra, s hogy azokról tájékoztatták-e a vásárlókat. Nos a Széchenyi lakótelep Zöld ABC-jében minden rendben volt, hiányosságot nem tapasztalatak a szakemberek, amit természetesen jegyzőkönyvbe foglaltak.
Sajnos azonban nem minden esetben tartják be száz százalékosan az előírásokat a kerekskedők. A fogyasztóvédelmi hatóság megyei kirendeltségvezetője szerint szerencsére nagyobb hiányosságot nem tapasztaltak az ellenőrzésből eltelt két hét alatt, de apróságokra mindig fel kell hívi a forgalmazók figyelmét.

— A lényeg, hogy eddig nem találtunk sem balesetveszélyes terméket, sem olyan árut, ami a fogyasztók biztonságát, egészségét veszélyeztetné — hangsúlyozta dr. Boireu Ildikó. — Kisebb hiányosságok voltak, amelyeknél mukatársaink természetesen azonnal intézkedtek — tette hozzá.
De miket is vizsgálnak tulajdonképpen a hatóság szakemberei? — Elsősorban a karácsonyhoz kapcsolódó szezonális élelmiszereket, valamint műszaki cikkeket. Az élelmiszerekre nem csak a kereskedelmi egységekben figyelünk oda, hanem a vendéglátóknál is, hiszen ilyenkor sok a kitelepült büfé, ahol forralt bort, sült kolbászt, sült gesztenyét árulnak. Az ezzel kapcsolatos jogszabályok betartását is ellenőrizzük. A műszaki termékek esete pedig tulajdonképpen önmagáért beszél, hiszen sokan vásárolnak ilyen árukat karácsonyi ajándékként. A díszfüzérekre külön figyelmet fordítunk, azokkal sokszor adódik probléma — emelte ki a szakember. Dr. Boieru Ildikó elárulta, mindezekkel kapcsolatban ellenőrzik az árakat, azok feltüntetését az eladási és az egységár tekintetében is. Odafigyelnek arra, hogy megfelelően tájékoztatják-e a vevőket, van-e az üzletben vásárlók könyve, illetve kiírják-e a pansazfórumokat (ahol bejelentést, panaszt tehet a vásárló). Műszaki termékeknél fontos a megfelelő jelölés, valamint a magyar nyelvű tájékoztató megléte.

— November 20. óta hatvanhat egységet ellenőriztünk, ebből huszonkilencnél találtunk valamilyen kifogást. A két hét alatt egyébként közel ezer terméket vizsgáltunk, ebből 122 esetében volt kifogásunk. Ezeknél azonnal köteleztük a kereskedőt, forgalmazót, hogy a hiányosságot adott időpontig szüntessék meg — számolt be az adatokról a kirendeltségvezető. — Ha több hiányosságot tapasztaltunk, akkor bírságot is szabtunk ki. A kifogástól függően a gazdálkodó egység üzemeltetője vagy az alkalmazott „kapta” a bírságot. Huszonhét esetben az üzemeltetőre, egyszer pedig az alkalmazottra róttuk ki a büntetést, összesen kétmillió forintot — tette hozzá dr. Boieru Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!