Közélet

2009.02.20. 15:10

961 millió forintos hiánnyal fogadták el az idei költségvetést

A megyei közgyűlés idei első ülésén több fontos kérdésről döntöttek a képviselők. A megyegyűlés napirendjén szerepelt egyebek között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2009. évi költségvetése, a megyei fenntartású intézményeket érintő gyermekvédelmi rendelet módosítása, a szociális szolgáltatások térítési díjainak emelése.

B. B.

A megyei önkormányzat ez évi költségvetésének megállapításáról szóló rendeletet Fejér Andor elnök szóbeli kiegészítését követően, mindössze két kérdés mellett fogadták el. A megyei elnök felvezetőjében kitért arra, hogy az átengedett adók csökkenése miatt a megyei önkormányzatnál  1,3 milliárd forint bevétel kiesés keletkezett 2007 óta. 2008-ban az eredetileg  tervezett hiányt jelentős mértékben sikerült leszorítani, idén pedig 961 millió forint működési hiánnyal számolnak.

A képviselők döntöttek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által nyújtott szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló rendelet módosításáról is. Ez alapján a testület 15 százalékos díjemelést hagyott jóvá, amely azonban még így is számottevően alacsonyabb, mint a törvényi szabályozás szerint kiszámított, 2008-ra érvényes  — a szolgáltatás önköltségének és az állami normatív támogatás különbözetének — mértékénél. 

A közgyűlés határozott a nevelőszülői hálózatok működési feltételeinek javítását célzó pályázat, valamint a kompetencia alapú oktatás módszertanának és eszközeinek széles körű terjesztését támogató pályázat benyújtásáról is. Napirenden szerepelt továbbá az Eső című periodika kiadásának további három évre szóló támogatása is.

Szó volt arról, hogy a megyei fenntartású Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézetben az elmúlt évben befejeződtek a belgyógyászati pavilon rekonstrukciós munkái, megtörtént a krónikus belgyógyászat áthelyezése, korszerű diagnosztikai és szűrőközpont alakult ki a kórházban, illetve különböző informatikai fejlesztések is történtek. A megyei önkormányzat parlagfű mentesítési programjára 4,2 millió forint áll rendelkezésre 2009-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!