Közélet

2009.02.09. 17:53

A sikeres Eb ellenére sem tudni, mikorra épül meg a jégpálya

Idén folytatódhat a jászberényi műjégpálya építése, a költségvetési törvényben mintegy 200 millió forintot biztosítottak a fejlesztésre. A jászberényi Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karának dékánja, dr. Barkó Endre egyelőre azonban nem kívánt jóslatokba bocsátkozni a beruházás teljes befejezésének időpontjáról.

Banka Csaba

Ha bárkinek is kétsége lett volna afelől, hogy Jászberényben létező igényként jelenik-e meg egy műjégpálya létrehozása, annak csak a tavaly megnyílt létesítmény látogatottságát kell megvizsgálnia. A Szent István Egyetem Alkalmazott (SZIE) Bölcsészeti Kar Gyakorló Általános Iskolája udvarán megépített pályának lényegében folyamatos a kihasználtsága.
A pálya megnyitásakor elhangzott elképzelések szerint mostanra akár már a létesítmény befedését is megoldhatták volna. A fejlesztés továbbvitele azonban két sikertelen közbeszerzés miatt csúszott. A hűtőberendezések, s maga a pálya megépítése mellett már megkedődött a csarnok szerkezetének építése is, de egyelőre a munkálatok még nem folytatódtak.

A pályáról sokáig tartott a szócsata

Jászberényben a hűtőgépgyári műjégpálya bezárását követően évekig tartó szópárbaj bontakozott ki. Azt is vitatták, hogy egyáltalán szükség van-e ilyen létesítményre a városban, ha igen, azt hová építsék meg, s ha már megépítik ki működtesse mindazt. Milyen résztvevőkkel, és milyen költségekkel lehet létrehozni a beruházást. A vállalkozói szféra, az állam és az önkormányzat közös fejlesztéséről is szó volt a mintegy egymilliárdos beruházáshoz kapcsolódóan, ahol csak a hűtéstechnikai eszközökre költöttek volna kettőszáz milliót. A SZIE jászberényi kara végül saját beruházásban látott a fejlesztésnek. A pálya működtetését a város is támogatja, a hozzájárulás ellentételezéseként a helybéli diákok délelőttönként ingyenesen használhatják a jégpályát.



A jászberényi gyorskorcsolyázók várakozáson felül teljesített, hihetetlenül eredményes torinói Európa Bajnokságát követően (bajnoki cím és több érmes helyezést kerülhetett a jászberényiekkel tűzdelt magyar csapat tarsolyába) még inkább előtérbe került az, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a berényi csarnok megépítésére.

A SZIE Alkalmazott Bölcsészeti Kar dékánja elmondta, hogy a pályához tartozó szociális blokk-, illetve a csarnok szerkezeti elemeinek megépítésére kerülhet sor a közeljövőben. Arra a kérdésre azonban, hogy a csarnok teljes megépítése, a létesítmény befedése mikorra valósulhat meg, nem kívánt jóslatokba bocsátkozni.

— Összesen mintegy 750 millió forintos beruházásról van szó, amelyhez eddig megkaptuk a költségvetési támogatást — mondta el honlapunknak dr. Barkó Endre. — A fejlesztés támogatása mintegy kétszázmillió forinttal az idei költségvetési törvényben is szerepel. A jövőbeni fejlesztés pénzügyi támogatásáról, illetve tervezéséről még nem volna szerencsés nyilatkozni.

A támogatás tényét Gedei József a térség országgyűlési képviselője is megerősítette. Mint mondta volt ugyan módosító javaslat azzal kapcsolatban, hogy ne ezt a beruházást támogassa az országgyűlés, de végül a többség jóváhagyta az eredeti elképzelést és mintegy kettőszáz millió forintot különített el e fejlesztésre.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!