Közélet

2009.02.26. 10:21

A szolnoki közgyűlésről jelentjük - napirend előtti kérdések

Megkezdődött a szolnoki közgyűlés, a napirend előtti kérdések között van a Tiszaliget megnövekedett forgalmának kezelése is.

SZOLJON

Dr. Füle István (MSZP) kérdése arra vonatkozott, hogy miután a campus átadásával jelentősen megnőtt a Tiszaliget forgalma és a területről járművel történő kihajtás megnehezült, mit szándékozik tenni a város a probléma orvoslásáért? Szalay Ferenc válaszában felvetette, hogy a Felszabadulási emlékmű, ismertebb nevén "fagyis szobor" elbontásával egy biztonságos csomópontot alakítanának ki a Tiszaliget kijáratánál. Az emlékművet egy szoborparkban helyezné el a város.

Tasnádi Zoltán (Fidesz) a márciusban induló Tiszta Szívvel Szolnokért programról érdeklődött. A polgármester kifejtette, az önkormányzat, immáron hagyományosan elkezdi a tavaszi egészségügyi szűrőprogramját, mégpedig március 2-tól 7-ig. Szolnok több városrészében különböző időpontokban teljes körű szűréseket végeznek a szakemberek. Idén új elem a hallásszűrés-vizsgálat.

Tóth Ferenc (Független) arra volt kíváncsi, hogy van-e a városnak válságterve a jelenelgi gazdasági helyzetet ismerve. Szalay Ferenc kifejtette, önmagában a 2009. évi költségvetést eleve takarékosra, költséghatékonyra, a működési stabilitás megtartására tervezték. A már pályázaton támogatást elnyert fejlesztéseket nem kívánják elhalasztani, mert a városvezetés az előremenekülésben véli a problémamegoldást, a másik fő elem pedig a rászorultsági elven kialakított programokat tartalmazza. Amennyiben a szükség úgy hozza, az idei költségvetést többször is módosítani kell!

Dr. Nagy Rózsa (MSZP) a Széchenyi lakótelepen történő biztonságosabb közelekedés megoldásának kérdésében várt választ. A polgármester rámutatott, a közlekedésbiztonsági szakemberek, a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség bevonásával szeretnék a problémát megoldnani. Előtervezetekben villogó sárgalámpák elhelyezése van kilátásban a sarkalatos gyalogátkelőhelyeknél.

Dr. Kovács László (Fidesz-KDNP) kérdése: a polgármester lát-e lehetőséget pihenőövezetek kialakítására Szolnokon? A válaszban elhangzott, elsősorban fel kell térképezni a helyzetet, hogyan és mennyi fekvőrendőr kihelyezése nem okoz gondot a járművezetők és a biztonságot igénylő lakosság között.

Radócz Zoltán (MSZP) arra várt választ, milyen megoldásra lehet számítani a Jósika út—Nagy Imre körúti jelzőlámpás kereszteződés optimalizálására. A Mátyás király útról a nehézgépjárműveket már letiltotta a város - adott választ Szabó István. Az alpolgármester elmondta, készül egy tanulmányterv, miként lehet javítani az említett csomópont forgalomtechnikáján.

Vörös Ádám (Fidesz) kérdése: a rendőrség-polgárőrség-közterület-felügyelet részvételével beindított fokozott járőrözés milyen eredményt hozott? Szalay Ferenc elmondta, a városban kezdeményezett közbiztonsági programok most kezdődtek, a jelenlegi eredmény egyelőre annyi, hogy a rendőri jelenlét megnőtt a városban.

Csák László (MSZP): Hogyan áll az egyes városüzemeltetési feladatok ellátására kiírt közbeszerzési pályázat? A válasz szerint december 31-én indult a közbeszerzés, márciusban pedig szerződéskötésre kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!