Közélet

2009.02.21. 17:12

Az unió nem hagyja, hogy csődbe menjünk

A Corvinus Egyetem professzora szerint az Európai Unió sosem hagyná, hogy csődbe menjen az egyik tagállama. Palánkai Tibor az InfoRádiónak azt mondta, az uniós tagság egyértelmű védőernyőt jelent Magyarországnak a válság idején.

InfoRádió

Palánkai Tibor reméli, hogy a világban és Európában nem érvényesül a protekcionizmust, amelyet az unió országainak jó része sem nézi jó szemmel.

Rámutatott: az 1929 és 1933 közötti, valamint az 1973-as válság jellemzője volt, hogy az országok befordultak, csak a saját iparukat támogató lépésekkel próbálták megoldani a válságot. Jelenleg ez inkább Franciaországra jellemző, de mint mondta, az unió többi tagállamának vezetői "lehurrogják a francia elnököt".

Rámutatott arra is: az európai uniós tagság egyértelmű védőernyőt jelent az ország számára, a nemzetközi közösség ugyanis nem hagyja, hogy egy tagja csődbe menjen.

Bár egyre több szakember beszél Magyarország kapcsán államcsődről, a Corvinus Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet: egy brit hitelminősítő szerint ennek mindössze 5 százalék az esélye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!