Közélet

2009.02.27. 13:58

Biztos helyen tudhatják pénzüket a tagok és a betétesek

Kifizetődőnek tűnik a takarékszövetkezetek konzervatív, a kockázatot kerülő pénzügypolitikája. A biztonságra törekvő, felelősségteljes tevékenysége nyomán sem az ügyfelek, sem pedig a takarékszövetkezet saját tőkéje nem került veszélybe a kereskedelmi bankokat sújtó pénzügyi viszonyok közepette sem. Gergely Béláné a Jászárokszállás és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet ügyvezető elnöke mindezen túl rámutatott, hogy megnyugtató nagyságrendű tőke áll rendelkezésükre a válság másodlagos hatásainak kezelésére is.

SZOLJON

A Jászárokszállás és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet több mint öt évtizeddel ezelőtt 1958-ban jött létre, s akkoriban tevékenysége kizárólag Jászárokszállásra koncentrálódott. A későbbiekben több lépcsőben jászsági, illetve hevesi településeken működő takarékszövetkezetekkel hajtottak végre fúziót, illetve legutóbb 2007-ben, a Tarnaméra és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységének átvételekor válságmenedzselésre is szükség volt. Mára összességében 23 településen vannak jelen kirendeltségeikkel, és az integráció sikerességét mutatja, hogy az elmúlt év végére a szövetkezet mérleg főösszege elérte a 8,8 milliárd forintot, amely négyszáz millió forinttal több az egy évvel korábbi adatnál. A betétállomány is folyamatosan gyarapodik, az elmúlt év végén ez elérte a 7,7 milliárd forintot.

— Mindig nagy felelősséggel és biztonsággal igyekeztünk a ránk bízott betéteket és a takarékszövetkezet vagyonát megőrizni és gyarapítani. A szövetkezet saját tőkéje meghaladja immár a fél milliárd forintot — tette hozzá Gergely Béláné. — Biztonságos, óvatos, körültekintő üzletpolitikát folytattunk mindig is. Sem az ügyfelek, sem pedig a szövetkezet saját pénzét nem helyezték nagy kockázatú részvényekbe vagy befektetési alapokba. Ezt a hozzáállást most a pénzügyi válság okozta helyzet igazolta is.
Megelégedve egy szerényebb, de biztonságos árbevételi szinttel nem kerültek veszélybe az elmúlt hónapokban sem. A betétesek és a szövetkezeti tagok pénzét kezelve — az ügyvezető elnök asszony megfogalmazásában —, arra maximális felelősségtudattal ügyelnek minden körülmények között.
Mindennek megfelelően a pénzügyi válság elsődleges hatása, amely végigsöpört a kereskedelmi bankokon, az a takarékszövetkezeteknél egyáltalán nem jelent meg. — Arra persze számítunk, hogy az immár gazdasági válságba átfordult nehéz helyzet másodlagos hatásai — amelyek már a reálgazdaság szinte minden ágazatában tetten érhetők —, a lakossági terhek növekedését követően ránk is hatással lesz. Ennek kezelésére azonban már most felkészültünk.

A szövetkezet adózás előtti nyeresége az elmúlt évet követően megközelíti a 200 millió forintot, amely eredmény kiemelkedő teljesítménynek tekinthető. Főleg akkor, hogy ha figyelembe vesszük, hogy 2007-ben egy jelentős válságkezelő programot kellett végrehajtaniuk az integrálódó tarnamenti szövetkezet kapcsán.

A pénzügyi válság ellentételezéséhez pedig az úgynevezett értékvesztési tartalék képzése jelenthet biztos hátteret. Ez abból adódik, hogy a pénzügyi felügyelet — minden pénzügyi szolgáltatónál — negyedévente minősíti a kihelyezett hitelek értékét, elemzi azok kockázatát. Jogszabály kötelezi az adott bankokat pénzintézeteket az úgynevezett értékvesztési tartalék létrehozására. Ezen a címen pedig az ügyvezető elnök elmondása szerint „megnyugtató összegű elkülönített tőke áll rendelkezésre” a hitelezettek és a betétesek pénzügyi problémáinak kezeléséhez. A továbbiakban is a felelősségteljes és biztonságra törekvő üzletfilozófiát kívánják követni a rájuk bízott tőke kezelése érdekében.

Szolgáltatások széles körét kínálják

A betétesek között rendkívül népszerű a Takarék Számlabetét a megfelelő kamatozása és egyszerű kezelhetősége miatt, rengeteg lakossági és vállalkozói bankszámlát vezetnek, amelyhez egyre többen igénylik az internet-banki szolgáltatást. Szintén népszerű az SMS értesítés a bankszámla forgalomról, amely közvetlenül hírt ad a bankszámlán történt forgalomról.

A térség sajátosságából adódóan a legnagyobb mértékben a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó vállalkozói hitelek kihelyezése a jellemző. Mint ismert a mezőgazdasági fejlesztési támogatások nagy része utófinanszírozott, így óriási segítséget jelent a gazdálkodók számára, hogy a fejlesztés végrehajtásához sikerül olyan pénzintézetet találniuk, amely a pénzügyi támogatás megérkezéséig is kedvező kamatfeltételekkel finanszírozza a szükséges fejlesztéseket, ide értve az ÁFA értékét is.
Az előfinanszírozást nemcsak a mezőgazdasági, hanem önkormányzati és más vállalkozói területen is szívesen vállalják.


Jászárokszállás és Vidéke Takarékszövetkezet
Központ:
5123 Jászárokszállás,
Árpád tér 2.
Telefon: 57/531-320
Fax: 57/531-321

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!