Közélet

2009.02.24. 13:07

Kiderült, három ember is elég egy település irányításához

Három képviselő. Ennyivel is képes lenne működni egy település, legalább is ezt állítja Csataszög polgármestere. Most öt fős a képviselő-testület. A létszám csökkentésével pár százezer forintot tudna megtakarítani évente a község. Ön szerint spóroljanak a képviselőkön a települések?

Daróczi E. — Teleki J.

Takarékosabb államot szeretne a kormányzat. A miniszterelnök ebbe az irányba tett lépések egyikének szánja az önkormányzati képviselők számának megfelezését.

— Jelenleg öt fős a képviselő-testület, de hárommal is eltudna működni a település — állítja Csataszög polgármestere. Pomázi Ferenc elmondta: a képviselők havi tízezer forintért dolgoznak. Ha két fővel csökkenne a létszám, akkor éves szinten 240 ezret plusz a járulékokat takaríthatná meg a település. Ez nem nagy összeg. Ám sok kicsi sokra megy.

Dr. Fazekas Sándor, Karcag polgármestere úgy véli: az egész csak gumicsont, amit Gyurcsány Ferenc azért dobott be, hogy a közvélemény ne lássa azt, hogy a kormány tehetetlen a gazdasági válság kezelésében. Számottevő megtakarítás városi szinten ebből nincs. Tapasztalata szerint a lakosok igénylik, hogy a képviselőkkel közvetlenül tudjanak kapcsolatban lenni. Ha kevesebb a képviselő, erre kevesebb a lehetőség. Az állampolgároknak jó az, ha több képviselőt tudnak megkeresni, mert hatékonyabb a lakosság érdekérvényesítő képessége is — állította a polgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Költségcsökkentés létszámcsökkentéssel
[/caption]Tisztségviselők létszámcsökkentése = tíz milliárdnyi spórolás?

A kormány országos szinten évente 11-12 milliárd megspórolásával számol, ha megfelezik önkormányzati tisztségviselők számát. Azaz a megyei közgyűlésekben az eddig 40-59 képviselő helyet 21-27 foglalna helyet. A legkisebb településeken kettő, a legnagyobbakban — százezer lakostól — 18 mandátumot osztanának ki. Jelenleg a településeken száz lakosig 3 képviselőt kell választani. A 70 ezres lélekszámú városokban viszont már 27-en foglalnak helyet a testületekben. Ennél is népesebb településeken pedig minden további 10 ezer lakos után eggyel emelkedik az egyéni választókerületben, és minden további 15 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma. Így Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 808 települési, 40 megyei önkormányzati képviselő van. Ehhez jönnek még a bizottságok külsős tagjai. A karcsúsítás településenként eltérő megtakarítást hozhat, hiszen különbözőek a tiszteletdíjak is.

Jászberényben átlagosan egy képviselő egy bizottsági tagsággal 60-80 ezer forintot kap havonta. A bizottsági elnökök úgy százezret — mondja Gedei József polgármester. Most 24 fős a képviselő-testület, ami a városvezető szerint a viták ellenére is jól működik. Ám az sem menne a munka rovására, ha kevesebb lenne a képviselő. A felezést soknak tartja, inkább 15-16 fős testületet tudna elképzelni.

A kistelepüléseken nem kell főállású polgármester?

A kormány terveiben ugyanakkor az is szerepel, hogy a kétezer főnél kevesebb lakosú településeken csak társadalmi megbízatásban lehetne valaki polgármester. Az ennél nagyobb, de ötezer lakosnál kisebb településeken főállásban és társadalmi megbízatásban is betölthető lenne a tisztség.

— Teljes embert kíván a polgármesterség, már nálunk is — mondja az 1600 lelkes Tiszakürt első embere. Tálas László szerint társadalmi megbízású polgármester csak úgy tudná igazán ellátni feladatát, ha kötelen munkaidejű főállásban dolgozik. De a képviselő-testület a jelenlegi 9 helyett öt fővel is eltudná végezni a munkáját.

Kunszentmártonban évente 5,5 millió forint megtakarítást eredményezhetne, ha felére szűkül a képviselő-testület. Czuczi Mihály polgármester ugyanakkor elmondta, hogy náluk az önkormányzati bizottságok már külső tagok nélkül működnek. Így  a további a szűkítés az előkészítő munka rovására mehetne.

A képviselők sem bánnák a szűkítést

Csák László, az MSZP szolnoki frakcióvezetője szerint az országgyűlés és az önkormányzatok létszámának csökkentését nem lehet külön kezelni. A Fidesz részéről nem lát komoly politikai szándékot arra, hogy szűkítsék akár a parlamenti, akár a helyi képviselői helyeket. A tiszteletdíjakra kifizetett összegek mellett jelentős megtakarítást hozhat a választási rendszer átalakítása is. A listás választások előtérbe kerülésével csökkenhetnek az egyéni kampányokra fordított összegek.

Dr. Kovács László, a Fidesz szolnoki frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy pártja már rég óta szorgalmazza a parlamenti és az önkormányzati képviselők számának csökkentését. Tapasztalatai szerint Szolnokon a jelenlegi 27 fős testület helyett elegendő lenne 15 képviselő is. Az önkormányzatban az igazán érdemi munkát a főállású politikusok végzik.

Van kisebb parlament

A parlamenti képviselők számát is csökkentené a kormány. A javaslat szerint 199 fős lehetne az Országgyűlés. Jelenleg 386 honatyánk van. Hogy ez sok vagy kevés az nézőpont kérdése. A hazánkhoz hasonló lélekszámú, 9 milliós Svédországban 349 képviselő ül a parlamentben. A 6-szor népesebb Olaszországban 630 képviselő foglal helyet az alsóházban, a felsőházba 315 szenátort választanak.

Lengyelországban 560-an képviselik az alsó és a felsőházban összesen a 38 millió állampolgárt. A szomszédos országok közül a 4,4 milliós Horvátországban 16, az ötmilliós Szlovákiában 150, a 8,3 milliós Ausztriában (az alsó és felsőházban összesen) 245 képviselő van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!