Közélet

2009.02.05. 17:58

Mit csinálnak a közmunkások egy kórházban?

Közmunkások alkalmazására is pályázhatnak a kórházak. Megyénkben is akad intézmény, amely élni kíván ezzel a lehetőséggel. De vajon milyen munkát tudnak elvégezni a közmunkások egy egészségügyi intézményben?

BCS.— DE. — BB.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium képzéssel támogatott közmunkaprogramot hirdetett az önkormányzati, állami (vagy egyházi) tulajdonban és működtetésben lévő, fekvő betegellátást nyújtó, az egészségügy területén működő intézmények részére, hogy regisztrált álláskeresőkkel bővítsék a foglalkoztatásban résztvevők számát. A pályázók csak azon részlegeikre, osztályaikra, egységeikre vonatkozóan nyújthatnak be pályázatot, melyek kizárólag közfinanszírozott ellátást nyújtanak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház — Rendelőintézet nem nyújtott be pályázatot a közmunkaprogram keretein belül, tájékoztatott dr. Sélleiné Márki Mária főigazgató. A szolnoki MÁV Kórházban is hasonlóan vélekedtek, dr. Szecsei Klára orvosigazgató elmondta, hogy nincs náluk szakemberhiány és betöltetlen állás, így indokolatlan lett volna pályázni. A Mezőtúri Városi Kórház, Rendelőintézet, Egészségügyi Szolgáltató Kft. szintén nem pályázott, tudtuk meg Harsányi Zsolt orvosigazgatótól.
A karcagi Kátai Gábor Kórház viszont igen. Mint dr. Tóth Katalin főigazgatótól megtudtuk, az intézmény határidőre megtette szándéknyilatkozatát, viszont a részletekről csak később, az elbírálás után ad a kórház vezetője tájékoztatást.

A tartósan munka nélkül lévők köréből a jászberényi Szent Erzsébet Kórház szeretne alkalmazni ápolási assziszetnseket pályázati segítséggel. Dr. Szabó Tamás kórházigazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy áprilistól az év végéig — csatlakozva az országos pályázathoz — tíz segédnővéri munkakörben szeretnének állást hirdetni. A pályázat előkészítése zajlik, természeten együttműködnek a munkügyi központ kirendeltségével. A tervek szerint az alkalmazandó munkavállalókat a későbbiekben két esztendő alatt ápolóvá képeznék.

Ettől függetlenül az ökormányzaton keresztül is megindult egy előkészítő munka. Itt úgynevezett közfoglalkoztatási lehetőséget biztosítana a város pályázati támogatás útján, ami nem feltétlenül az egészségügyi területen, hanem karbantartási- és egyéb feladatok tartoznának az alkalmazottak munkakörébe. Egyelőre az önkormányzat még csak egy igényfelmérő levelet küldött, amelyre február 12-ig kell válaszolnia az intézményeknek. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy ezt a lehetőséget igénybe veszik-e a kórház.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!