Közélet

2009.02.07. 13:15

Pénzhiány miatt már egy évtizede vártak a fogyatékkal élők

Több mint egy évtizede próbálkoznak már azzal különböző szervezetek, hogy Jászberényben a fogyatékkal élők számára egy nappali foglalkoztató intézményt hozzanak létre. A kezdeményezések eddig sajnos minden esetben elhaltak, legtöbbször persze a pénz hiánya miatt.

Banka Csaba

A fogyatékkal élők ellátását, mindennapjaik terheinek enyhítését a család támogatása mellett leginkább oktatási intézmények vállalják fel, amíg az érintett be nem tölti a 18. évét. A tankötelezettség megszűnésével még kevesebb a lehetőség a szakszerű ellátásra, a fejlesztésre.

Napközi foglalkozások és terápia

Olyan fogyatékkal élő embertársainknak nyújtana segítséget az új intézmény, akik részlegesen képesek az önellátásra, hisz nem egy ápolási otthont szeretnének létrehozni. A mozgássérültek, vakok és gyengén látók, siketek és nagyot hallók, enyhén értelmi fogyatékosok számára jelenthetne segítséget. A helyi viszonyok és lehetőségek figyelembe vételével szerveznének számukra gyógyúszást, -lovaglást, kézműves foglalkozásokat, valamint a mindennapi életvezetéshez szükséges képességeiket is fejlesztenék.

A Jászságban, Jászberényben hosszú évek óta szorgalmazzák azt különböző érdekvédelmi szervezetek, hogy egy olyan intézményt hozzanak létre, amely napköziotthonos ellátás keretében tudna segítséget nyújtani a fogyatékosok és családjaik számára. Jászberényben jó ideje a Fogódzkodó Egyesület tagjai próbálják összefogni ezt a munkát.

Nagyné Fehér Edit az egyesület elnöke elmondta, hogy eddig különböző okok miatt, az előkészítés bizonyos pontján mindig meghiúsult a próbálkozás. Legtöbbször akkor érkeztek el ehhez a ponthoz, amikor a foglalkoztató napközi létrehozásának anyagi vonzatai is szóba kerültek.
— Ez alkalommal már odáig jutottunk, hogy a jászberényi képviselő-testület bizottsági szinten már foglalkozott elképzeléseinkkel, ráadásul a szociális bizottság támogatta is a megvalósítást — mondta az egyesület elnöke.

Nagyné Fehér Edittől tudjuk, hogy a tárgyalást megelőzően épp az önkormányzat jelölte meg a Faiskola utcában azt az épületet, amelyben korábban idősek otthona működött. Ezt megtekintve az érintettek és a szakemberek szerint is olyan intézményt lehetne létrehozni, amely megfelel az elképzeléseknek. A kérdést még a pénzügyi és a gazdasági bizottságnak is meg kell vitatnia, de ha támogatják, akár már a februári soros ülésen dönthet arról a város önkormányzata, hogy biztosítja-e az ingatlant erre a célra.

Az egyesület elnöke bizakodó, hisz egy nonprofit társaság működtetné az alakuló intézményt, amelyhez nem volna szükség az előzetes számítások szerint önkormányzati plusz forrásra. Az érdekvédelmi közösség bizakodó, mert korábban nem tudtak ilyen konkrét elképzelést és lehetőséget megtárgyalni a döntéshozókkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!