Közélet

2009.02.25. 15:58

Takarékos költségvetés a terv, a szocialisták bírálják a büdzsét

Idei második soros közgyűlését tartja a mai napon a szolnoki képviselő-testület. Az ülésen a város 2009. évi költségvetésének megtárgyalása okozhat várhatóan vitatémát.

SZOLJON

Szolnok város költségvetését 374 millió forintos forráshiány mellett 21,427 milliárd forintos bevétellel, valamint 21,802 milliárd forintos kiadással számolták a tervezet szakértői. Mint az várható volt, a képviselőcsoportok eltérő álláspontot képviselnek a sarokszámok tekintetében.

A fideszes Vörös Ádám, a pénzügyi bizottság tagja szerint Szolnok város 2009-es költségvetése az elmúlt öt esztendőben a legkedvezőbb hiteltörlesztési mutatókkal rendelkezik, a legkisebb hiánnyal számol, miközben jelentős, többmilliárd forintos fejlesztések indulhatnak el: — Ez az elmúlt két esztendő takarékossági és szerkezet-átalakítási lépéseink köszönhető. Fontos, hogy intézményeink működése biztosított, a váratlan helyzetek kiküszöbölésére pedig stabilizációs tartalékot hozunk létre. Takarékosság, hatékonyság és ésszerűség jellemző a költségvetésünkre, amire különösen nagy szükségünk van az ország jelenlegi, egyre romló gazdasági helyzetében — mondta a közgyűlés előtt.

Csák László, az MSZP frakcióvezetőjének a véleménye azonban más: — A város költségvetését is a Fidesz kettős beszéde jellemzi. Helyi intézkedéseik hasonlóak azokhoz a lépésekhez, melyet a kormány kénytelen meglépni és a Fidesz állandóan bírál. 2009-ben hasonló méretű az állami támogatás mint az előző évben, ennek ellenére 3. 8 milliárd forintnyi kötvénypénzt kívánnak felhasználni idén, ezzel naponta 10,4 millió forinttal, plusz a kamataival adósítják el Szolnok városát. Nagyjából ezzel el is fogy a 2007 évben kibocsátott 8,1 milliárdnyi kötvény utolsó forintja is. A svájci frank romlása miatt a kötvény visszafizetése kamatokkal már 14,5 milliárd forint, így még 2006 évben 6 milliárd forint volt a város adóssága ez  ma már 21 milliárd forint. Elfogadhatatlan, hogy a beruházások között a költségvetésben a Fidesz csak 100 millió forintot tervez a városi panelprogramra, miközben a beadott társasházi pályázatokhoz 984 millió forint kellene. A  tervezett költségvetésben az elmúlt két év fürdőfejlesztési elképzelési sem jelennek meg, így hiába kerestük a Tiszaligeti strand, vagy akár a Damjanich uszoda felújítására elkülönített forrásokat — szögezte le.

Kerék Gyula, az SZDSZ városi elnöke úgy fogalmazott, hogy a szabaddemokraták számára rendkívül fontos, hogy a város intézményeinek működőképessége megmaradjon, s az uniós pénzből tervezett beruházások megvalósuljanak: — Ezt a 2009-es költségvetésben biztosítottnak látjuk. Bár vannak területek, melyeket mi másként kezelnénk, de a jelenlegi gazdasági helyzetben fontosnak tartjuk, hogy legyen elfogadott büdzséje Szolnoknak. A költségvetés előnye, hogy költséghatékony, s ha ugyan takaréklángon, de minden működni tud a városban. Ezt támogatja az SZDSZ, de figyelni fogjuk, hogy az év közbeni esetleges módosítások semmiképpen ne térjenek el a takarékosság irányelvétől — mondta.

Tóth Ferenc független képviselő a napirend előtt az alábbi kérdést teszi fel: „Mit tehet a város vezetése a jelenlegi és a közeljövőben várható krízishelyzetben a túlélés biztosítására. A biztonságos működéshez szükséges források megvonása, vagy drámai csökkenése illetve a kiadási tételek drasztikus növekedése, az állami finanszírozás összeomlásának kockázata mentén rendelkezik-e a város valamilyen válságtervvel?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!