Közélet

2010.03.10. 12:25

Egyre több helyen fogadják már el a melegétel utalványokat!

A hideg étkezési utalvány majd 100 százalékos megadóztatásával mind a cégek, mind a dolgozók előnyben részesítik a melegétel utalványt a többi béren kívüli juttatással szemben. A melegétel utalvány a szokásos elköltési módok mellett már számos településen elkölthető óvodai, vagy iskolai étkeztetésre is.

Munkatársunktól

Már közel 400 oktatási intézményben lehet a Sodexo Pass utalványával fizetni — közölte velünk Sztankovits Mónika, a Sodexo Pass kommunikációs vezetője.

Idén a béren kívüli juttatások jelentős részét adó sújtja, így a kedvezményes adózású körben a melegétel utalvány vált a mindennapi élethez leginkább kapcsolódó juttatási formává. A melegétel utalvány a törvénynek megfelelően felhasználható közétkeztetésre, tehát a szülők gyermekük óvodai, iskolai étkezését is fizethetik utalvánnyal. Az elfogadáshoz szükséges, hogy az önkormányzat vagy a menzát üzemeltető étkeztető vállalkozás utalvány-elfogadói szerződést kössön az utalványforgalmazóval.

A rendszer nem példa nélküli, egyre több önkormányzat könnyíti meg ezzel a lakosok, szülők helyzetét, úgy mint Budapest legnagyobb kerületében, a XVII. kerületben, de Szentesen is így kívánnak segíteni a szülők helyzetén. A XVII. kerület összes iskolájában és óvodájában elfogadják a Sodexo Pass utalványát, ahol havonta átlagosan 4 118 fő vesz részt a közétkeztetésben. A kerület célja az intézkedéssel, hogy csökkentsék az ott élő lakosok terheit, akik így készpénz helyett utalvánnyal is tudjanak fizetni, ezzel spórolva kiadásaikon. Riz Levente polgármester elmondta, hogy a rendszer bevezetése ugyan valóban több adminisztrációs teherrel jár, de ezt a siker ellensúlyozza, hiszen több szülő is úgy döntött, hogy a kedvező lehetőség miatt befizeti gyermekét a menzára. A kerületben, az első hónapokban a szülők több mint 50 százaléka egyenlítette ki melegétel utalvánnyal a gyermeke étkeztetését, így az önkormányzat gazdasági és szociális szempontból is fontos lépést tett a kerületben élők javára.

Szentesen szülői megkeresés hatására kötöttek szerződést az utalványszolgáltatóval, ahol így 18 intézményben lehetséges az utalvánnyal fizetés — mondta el Dohányné Jelenfi Ilona, a Központi Gyermekélelmezési Konyha vezetője.

Általános piaci tapasztalat, hogy azokon a településeken, ahol a gyermekek étkeztetése központi irányítás alatt történik, ott jóval egyszerűbb és gördülékenyebb a rendszer bevezetése — tájékoztatott Sztankovits Mónika.

Jász-Nagykun Szolnok megyében is egyre több helyen fogadják el a közétkeztetésben az utalványokat. Megyei szinten 25 közétkeztető jellegű melegétel-elfogadóhely van. Ezek közé tartozik iskola, óvoda, gimnázium, napközis konyha, szociális otthon, főiskolai büfé. Több egységből is történik házhoz szállítás.

Mint megtudtuk, Szolnokon a Bán út 9-ben levő iskolai büfében, a Bajcsy-óvodában, a szandaszőlősi iskolakonyhában, a Varga Katalin Gimnáziumban és a tiszaföldvári Hajnóczyban és a törökszentmiklósi Székácsban (pontosabban konyhájában) fogadják el a melegétel-utalványokat.

További info:
www.sodexo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!