Közélet

2010.04.07. 18:00

Bokros Lajos most mondta meg, ki számíthat majd a jólétre

A Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje szerint ne az államtól várjuk, hogy munkahelyeket teremtsen.

B. Gy.

— Felemelkedés, gazdasági növekedés csak akkor várható, ha a foglalkoztatás növekszik. Ezt pedig nem az állam fogja növelni közmunkák létesítésével, hanem a vállalkozói osztály önerőből és önérdekből megvalósított beruházásával — mondta szerdán Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje szolnoki sajtótájékoztatóján. A gazdasági szakember szerint ugyanis ennek nyomán lehetnek olyan munkahelyek, amelyben hogyha szakképzett munkaerőt tudunk elhelyezni, akkor ez nemcsak hogy fönntartható piacképes termelést fog eredményezni, hanem emellett még adófizetési forrás is. Az okos állam abban különbözik az erős államtól, tette hozzá, hogy tudja, mibe nem lehet és nem szabad beavatkozni. Ne az állam határozza meg, hogy ki legyen a jó vállalkozó, hanem a piaci teljesítmény.

— A szakképzetlenség és a munkaerőpiac rugalmatlanság ma már akadálya a gazdasági növekedésnek Magyarországon — mondta Bokros Lajos. — A globális válság örökre leértékelte a segédmunkát, a szakképzetlen munkaerőt. Nekünk csak akkor van módunk Európával együtt megindulni a felzárkózás útján, ha jelentős mértékben javítjuk a munkaerő szakképzettségét, a munkaerőpiac rugalmasságát. A politikus hangsúlyozta: ne az államtól várjuk azt, hogy munkahelyeket teremtsen, hanem a munkaerő és a vállalkozó maga is önerőből, önérdekből alkalmazkodjon a változásokhoz. Ne a segélyeket, az állami megrendeléseket várják, hanem a piacképes exportot szolgálják. Ehhez szükség van az oktatási rendszer reformjára is. Azaz az oktatási intézményeink ugyanígy versenyhelyzet között működjenek, mint ahogy ez a vállalatainknál teljesen természetes. Csak olyan iskolákat tartsunk fenn, ahonnan a jól képzett munkaerő el tud helyezkedni megfelelően fizetett munkahelyekre, és ezzel belépőjegyet szerez a jólét világába — mondta Bokros Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!