Közélet

2010.04.25. 20:22

Fidesz: A felelősség súlya rajtunk van, amivel élni fogunk

Lezajlott az országgyűlési választások második fordulója. Eredményeket közlünk percről percre. Kövessen minket figyelemmel!

Szoljon.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú egyéni választókerületében (Jászberény) a 93,87 %-os feldogozottság alapján első helyen áll és várhatóan mandátumot szerez Dr. Szabó Tamás (FIDESZ-KDNP) 58,22 %, második Dr.Gedei József (MSZP) 26,63 %-kal, harmadik Murányi Levente (Jobbik) 15,15 %-kal.

A 2. számú jászapáti központú egyéni választókerületben már az első fordulóban mandátumot szerzett Pócs János (FIDESZ-KDNP).


A 3. számú egyéni választókerületben (Szolnok) a 91,37 %-os feldolgozottságnál első helyen áll és várhatóan mandátumot szerez Szalay Ferenc (FIDESZ-KDNP) 59,58 %-kal. Csák László (MSZP) 20,85 %-kot és Baráth Zsolt (Jobbik) 19,57 %-ot kapott.

A 4 .számú szolnoki központú egyéni választókerületében a szavazókörök 96,36 %-ának adatai alapján első helyen áll és várhatóan mandátumot szerez Jánosiné Dr. Bene Ildikó ( Fidesz-KDNP) a szavazatok 55,73 %-ával. Második helyen áll Iváncsik Imre (26,52%, MSZP), harmadik Kalóczkai Sándor Jobbik (17,75%)

Az 5. sz. kunszentmártoni központú egyéni választókerületben a szavazókörök 97,91 %-ának adatai alapján első helyen áll és várhatóan mandátumot szerez Sági István (FIDESZ-KDNP) a szavazatok 58,79 %-ával. Második helyen áll Tokajiné Demecs Katalin MSZP (21,54%), harmadik Soós Antal Jobbik (19,67%),

A 6. számú egyéni választókerületben (Mezőtúr) 93,33 %-os feldolgozottságnál első helyen áll és várhatóan mandátumot szerez Boldog István (FIDESZ-KDNP) 56,70 %-kal, második Csányi Tamás (Jobbik) 24,24 %-kal, harmadik Rózsa Endre (MSZP) 19,06 %-kal.

 
A 7. számú egyéni választókerületben (Kunhegyes) a 94,73 %-os feldolgozottság alapján első helyen áll és várhatóan mandátumot szerez Fejér Andor (FIDESZ-KDNP) 58,44 %-kal. Második helyen dr. Nagy Levente (Jobbik) áll 27,19%-kal és utolsó helyen Serfőző István (MSZP) 14,38%-kal.

A 8. számú egyéni választókerületben (Karcag) már az első fordulóban mandátumot szerzett Varga Mihály (FIDESZ-KDNP).

Értékelések

Megkérdeztük Fejér Andort, a FIDESZ megyei vezetőjét és Baráth Zsoltot, a Jobbik megyei elnökét, és Iváncsik Imrét, az MSZP megyei elnökét, mit gondolnak az eredményről.

Fejér Andor, a Fidesz megyei vezetője, aki egyéniben mandátumot szerzett, érdeklődésünkre kijelentette: az eredmény önmagárért beszél. — Sokat és komolyan dolgoztunk azért, hogy ilyen eredmény születhessen. Tény az is, hogy a kormány nyolcéves „teljesítménye” is kellett ehhez, aminek sajnos az ország látta kárát. Mindenkinek köszönetet mondunk, akik ránk szavaztak, bíztak bennünk. A felelősség súlya rajtunk van, amivel persze élni szeretnénk és fogunk is. A legjobb tudásunk szerint kívánjuk társaimmal képviselni a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élőket és a térség érdekeit — hangsúlyozta Fejér Andor.

— A Fidesznek meglett a kétharmados többsége, a kérdés csak az, hogy mihez kezd vele, ezt kíváncsian várjuk mindannyian — mondta érdeklődésünkre Baráth Zsolt, a Jobbik megyei elnöke. — A Jobbik esetében büszkeséggel tölt el, hogy 47 fős frakciót sikerült bejuttatnia a Parlamentbe. Köszönöm a bizalmat, a támogatást mindannyiunk nevében a szavazóknak, a magyar embereknek. Mindent megteszünk azért, ha módunk lesz rá, hogy az elképzeléseinket, a programunkat megvalósítsuk az Országgyűlésben.

A megyében és országosan is a legfontosabb számunkra, hogy váltópárt tudjunk lenni — fogalmazta meg az MSZP megyei elnöke. Iváncsik Imre szerint a leglényegesebb különbség a választás két fordulója között, hogy a megyében is a második erővé léptek elő. A szocialista politikus szerint a Magyarország érdeke, hogy a Fidesz jól kormányozzon. Az új kormánynak ugyanakkor szükség lesz az önmérsékletre. Arra, amiben a Horn kormány példát mutatott 1994-1998 között, amikor 70 százalék fölötti mandátum arányunk volt, mégis a politika partnerekre figyelés határozta meg a törekvéseinket. Az ország ugyanis nem olyan egyhangú, mint amennyire a parlament tűnik majd.

97,81 % -os feldolgozottságnál a megyéből várhatóan mandátumot szereztek:

Fidesz - KDNP
Egyéni választókerületben:
Dr. Szabó Tamás
Pócs János
Szalay Ferenc
Jánosiné Dr. Bene Ildikó
Sági István
Boldog István
Fejér Andor
Varga Mihály

a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi listáról:
Balla György
Dr. Fazekas Sándor
Dr. Varga István

MSZP
a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi listáról:
Dr. Szekeres Imre Jenő
országos listáról:
Iváncsik Imre
Dr. Vadai Ágnes

Jobbik
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi listáról:
Baráth Zsolt
Murányi Levente

Furcsa politikusi sorsok

Az Országgyűlésbe az egyéni képviselői helyeken túl listáról is be lehet jutni. Így a pártok Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi listáiról a Parlamentbe jutott a mostani választáson Balla György (Fidesz-KDNP), dr. Fazekas Sándor (Fidesz-KDNP), dr. Varga István (Fidesz-KDNP); Baráth Zsolt (Jobbik), Murányi Levente (Jobbik) és dr. Szekeres Imre (MSZP). Országos kompenzációs listáról került be az Országgyűlésbe megyénkből Iváncsik Imre (MSZP) és dr. Vadai Ágnes (MSZP).

A választások több érdekes eredményt is hoztak. Így például a mezőtúri központú, 6-os számú választókerületben csak a harmadik helyen tudott végezni a szocialista Rózsa Endre, aki pedig négy éve már az első fordulóban megszerezte a mandátumot, és 2002-ben is nyert, akkor éppen Búsi Lajos fideszes jelölttel szemben. A kunszentmártoni, 5-ös számú választókerület is érdemes a figyelemre. Itt ugyanis sorozatban Farkas Imre szocialista politikus indult a választásokon 1994-től négy cikluson át, mindig megnyerve a választást, két alkalommal már az első fordulóban. Most viszont nem ő indult itt, és Tokajiné Demecs Katalin csak a második lett a fideszes befutó Sági Istvánnal szemben. Igaz, a szocialista jelölt a második fordulóban annyiban szépíteni tudott, hogy megelőzte az első fordulóban még előtte végzett jobbikos jelöltet. Ugyanezt tette Csák László (MSZP) is a szolnoki 3. választókerületben, mivel ő is megelőzte a listán egyébként mandátumhoz jutott Baráth Zsolt jobbikos jelöltet. Érdemes megjegyezni, hogy a két szolnoki központú választókerületben az eddigi választásokon — az 1990-est kivéve — mindig MSZP-s jelölt nyert. Most viszont a Fidesz-KDNP jelöltjei lettek a befutók...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!